Проєкт “Історії переселенців”. Випуск шостий. “Сильна духом”!

Суспільство

Історія про переселенку із Донецька Ірину Гладку, яка у 2014 році переїхала спочатку до Коростишева у табір для переселенців, а потім оселилася у Житомирі.

Ірина Гладка народилася у Волновасі Донецької області. Юнацькі роки провела у Донецьку, отримала освіту кондитера та працювала шеф-кухарем у місцевому ресторані. У 2005 році отримала ступінь магістра в Донецькому інституті підприємництва за спеціальністю Банківський і фінансовий менеджмент.

З 2019 року – депутатка Житомирської міської ради. У 2020 році у Житомирі відкрила соціальний заклад – нетворкінг-кафе Lampochka.

Як вдалося створити бізнес з нуля? Яким згадує Донецьк до російської окупації? Чому обірвала контакти із тими, хто залишився на Донбасі?

Проєкт передбачає розповіді про переселенців із Донбасу та Криму, які зараз проживають у Житомирі та місті Кам’янське Дніпропетровської області.

Герої відео у своїх історіях розкажуть про проблеми, з якими вони зіштовхувалися при переміщенні в місця для тимчасового перебування, проблеми соціальної інтеграції та адаптації за новим місцем проживання, проблеми у створенні належних умов для життєдіяльності та реалізації потенціалу, проблеми забезпечення соціальної, медичної, психологічної та матеріальної підтримки.

Відеонариси про переселенців створені завдяки проєкту “Сприяння соціальній згуртованості в Україні”), який реалізується Громадською організацією “Центр Громадянських Свобод” та Благодійним фондом “Восток SOS” за підтримки ABA ROLI Ukraine (Американська асоціація юристів, Ініціатива з верховенства права).

Автори ідеї – Ольга Вінніченко, Наталія Дехтієвська.
Журналістка – Наталія Дехтієвська.
Оператор, режисер – Богдан Яремчук.
Керівник проєкту – Юрій Вінніченко.