Увага! Термінова евакуація. Негайно покиньте приміщення!

Безпека

«Увага! Термінова евакуація. Негайно покиньте приміщення!», – такого роду повідомлення останнім часом можна почути в розважально-торгівельних центрах та школах на території області.

На сьогодні, відмічається стала тенденція до збільшення кількості анонімних повідомлень про фіктивне замінування.

За минулий рік було зафіксовано значну кількість неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності. Однак, жодне з отриманих анонімних повідомлень, на щастя, не знайшло свого підтвердження.

Але попри маскування та засоби анонімізації, правоохоронці знайшли осіб, які їх здійснили.

Щоразу правоохоронні органи, які задіяні в перевірці погроз вчинення вибуху, зобов’язані перевіряти і відпрацьовувати кожну таку погрозу, відволікаючись від припинення та розкриття правопорушень, розшуку злочинців тощо, через «кмітливі жарти» псевдомінерів та їх спільників, які намагаються посіяти паніку та хаос у місцях скупчення людей, розхитати стабільність та викликати масове невдоволення населення, що вказує на цілеспрямовану дестабілізацію ситуації в Україні, в тому числі в інтересах «дружніх» країн.

Проте, попри використання зловмисниками засобів анонімізації, у минулому році встановлено 7 «жартівників», яким повідомлено про підозри у вчиненні злочину, передбаченого ст. 259 КК України. Відносно одного з них уже набрав сили обвинувальний вирок суду.