Поезія в обмін на зброю!

Суспільство

28 лютого 2023 року в Словечанському будинку культури відбулась презентація збірки віршів Олексія Горбачевського “Там де несе свої води тихоплинна річка Словечанка”.

Олексій Іванович присвятив збірку віршів рідному краю, де він народився, виріс де привили любов до рідного краю від діда прадіда. На презентації були присутні люди, земляки які щиро вболівають за Україну її культуру і є шанувальниками творчості автора.

Слова подяки і вітання до автора звучали від голови Словечанської ТГ Володимира Трикиши. Який як зазначав і автор завжди підтримує творчі ініціативи і робить все можливе в допомозі по створенню Краєзнавчого музею історії Словечанщини, де Олексій Іванович вже зібрав і збирає чимало експонатів історії рідного краю. Пам’яті про рідне село та видатних земляків.

Також слова вітання до автора звучали від колег по педагогічній діяльності. Зокрема директорки Можарівського ліцею Тетяни Мазур яка окрім слів подяки автору зазначила, що уже понад два роки в ліцеї діє поетичний клуб де вчителі долучаються до рідного українського слова, української пісні, що тепер дуже актуально особливо тепер в час російської агресії проти України і всього українського.

Привітали автора і члени колективу клубу поетів Овруччини “Зорепад ” Овруцької центральної бібліотеки ім.А.Малишка.

На презентації звучали пісні на вірші автора у виконанні народної співачки Віри Воробей.

Збірку профінансувала землячка родом з Словечного Наталія Мельниченко.

Сьогодні кожен намагається підтримати чим може ЗСУ. Тож коли вийшла ця збірка я порадився з Олексієм Івановичем і вирішили провести благодійний збір коштів під назвою ” Поезія в обмін на зброю”. Метою було зібрати кошти на придбання необхідних речей для прикордонників, що охороняють кордон навколо Словечанської ТГ” – розповідає громадський діяч Віталій Юшкевич.

“Порадившись з прикордонниками, ми дізнались, що для того, щоб завчасно виявляти порушників кордону потрібно мати потужний тепловізор. Що і стало відправною точкою для збору коштів.

Розпочали збір, ще на початку лютого, схвально відгукнулись на цей клич чомусь небагато наших земляків. Особливо я хочу подякувати тим землякам, які сьогодні далеко за межами рідного краю в більшості через війну. Але з далекої чужини в братній Польщі їхні серця тут у рідному куточку, рідному Словечно.

Так хочу згадати Наталію Мельниченко, Галину Яценко, Надію Невмержицьку, Валентину Мурзіну, Людмилу Беспалову.

І сьогодні наприклад від Анни Носаржевської, яка хоч і не має відношення до Словечного живе в Польщі але вболіває за Україну за кожен куточок нашої держави. Так вона передала 400 злотих. До речі ці кошти передала мамою Зоєю Петрівною Цалко, яка теж пише вірші і є членом поетичного клубу Зорепад.

Хочу нагадати своїм землякам, що кожна перерахована гривня рятує життя наших військових і добробут наших громадян, підприємців і всіх хто працює займається бізнесом, торгівлею. Адже коли ворог прийшов на нашу землю то він не рахується ні з ким і чинить свою руйнівну справу. Я мав нагоду бачити власними очима, ще на початку війни у відрядженнях розтрощені, розграбовані будинки, магазини, кав’ярні, базари. Тож напевне сьогодні кожен повинен долучитися будь якою допомогою для оборони рідної землі, як для прикордонників так і для ЗСУ. Адже це не тільки кошти в оборону а і внесок в завтрішню перемогу над російським агресором.

Багато наших земляків гинуть за Україну за майбутнє наших дітей. Тож наші внески в перемогу то краплинка в безмежному боргу який ми маємо перед тими хто нас захищає від ворога”.

Р.S. Подяка Начальнику відділу освіти Словечанської ТГ Оксані Воят, директору КЗ Словечанський будинок культури Анні Лінкевич та директору Словечанської бібліотеки Наталії Хилевич за організацію та креативний підхід до оформлення заходу.

Нагадую рахунок: 5167 8032 7717 1307 (Oщадбанк)
Горбачевський Олексій Іванович.

Звіт про надходження коштів у наступному матеріалі.

Все буде Україна!
Героям Слава!