Звернення до нардепів Житомирщини з приводу Чорнобильських зон

Суспільство

Шановні земляки та Шановні Чорнобильці. Сьогоднішній день пройшов насичено. Було багато зустрічей, мав телефонну розмову з В.о Голови Державного агентства України з управлінням зоною відчуження Максимом Шевчуком, дійшли поки ,що до єдиного консенсусу щодо зібрання круглого столу з представниками влади. Такі обговорення з приводу Чорнобильського законодавства практикували і раніше на базі м.Коростеня яке найбільше місто в Україні яке постраждало від аварії на ЧАЕС.

Тож хочу сьогодні звернутися зі зверненням до народних депутатів як голова громадської організації “Союзу ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в Овруцькому районі ” яка як організація має досвід у вирішенні таких складних питань не порушуючи Чорнобильського законодавства і Конституції України.

ЗВЕРНЕННЯ

Тож звертаюсь до шановних депутатів Верховної Ради України Володимира Арешонкова, Арсенія Пушкаренка, Андрія Пузійчука, Тетяну Грищенко та інших депутатів, які є сьогодні представниками від Житомирщини у ВР. Ініціювати зустріч для обговорення нагальних питань щодо законопроекту Уряду проекту постанови та винести на громадське обговорення питання щодо зняття з низки населених пунктів статусу “чорнобильська зона” на базі Коростенської міської ради міста Коростеня.

Посприяти запрошенню міністерств охорони здоров’я, міністерства соціальної політики, міністерства екології та природних ресурсів та інших міністерств, які погодили Експертний висновок про зміни від 26.12.2012 р. А також голову Державного агентства з управління зоною відчуження, Керівника експертної групи, Директора інституту Експериментальної радіології ННЦРМ НАМН України, професора В.Талько, голову комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Голову Житомирської обласної військової адміністрації, Голову Житомирської обласної ради, депутатів обласної ради з північних районів , голову Коростенської районної військової адміністрації, голів громад, директорів медичних закладів м.Коростень, Овруч, Лугини, Народичі, Олевськ. Керівників чорнобильських громадських організацій області, представників ЗМІ (засобів масової інформації).

Залишилось Вам народні обранці лише визначити дату і час проведення.

Голова “Союзу ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в Овруцькому районі” Віталій ЮШКЕВИЧ

P.S. В зв’язку з тим становищем яке виникло з приводу зняття статусу Чорнобильської зони з низки населених пунктів північної частини Житомирщини викликало обурення населення
в містах та селах. Та ще зважаючи на сьогоднішній стан коли Держава чинить опір російському окупанту.

То тепер чимало питань з цього приводу виникають до Президента України як гаранта конституції, Верховної ради України, у тих людей, чорнобильців, які 37 років проживають на території зони радіоактивного забруднення, набули захворювання пов’язані з впливом аварії на ЧАЕС.

Тож сьогодні Держава повинна взяти на себе зобов’язання виконувати всі ті рішення судів які прийняті по чорнобильським компенсаціям та всі соціальні гарантії пов’язані з чорнобильським законодавством. Тому потрібно знайти компроміс не порушуючи Закону України про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, не порушуючи права людини і Конституцію України . Зокрема Юридично рішення судів, які стосувалися виплат чорнобильських компенсацій і вже набули законної сили залишити без змін не порушуючи Конституції України та конституційних прав людини.

Так як рішення суду є і підлягає виконанню.
І друге питання; Виплати заборгованості за рішенням судів за ст. 37, 39 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” бо майбутнє України — в Європейському Союзі, як країна-кандидат повинна відповідати конкретним критеріям члена Європейського Союзу. Ще раз хочу нагадати і перепросити населення північних районів які мають статус постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи поводитися толерантно і зважено, заручитися підтримкою і довірою депутатів та голів громад.

Сьогодні існує ще є одна загроза це Запорізька АЕС де можливі теракти зі сторони російських окупантів.