Населені пункти Житомирщини можуть лишитися статусу Чорнобильська зона

Суспільство

Шановні земляки, Шановні Чорнобильці. Сьогодні Уряд розробив проєкт постанови та виніс на громадське обговорення питання щодо зняття з низки населених пунктів статусу “чорнобильська зона”. Зокрема, це стосується й таких міст як Коростень, Овруч, Олевськ, Лугини, Ємільчино, Малин, Народичі, Звягель, Хорошівський район. Також ті райони інших областей де пройшла хмара радіоактивного забруднення. Ця постанова скасує ті пільги де гарантувала держава захист чорнобильців. Мабуть скасуються всі рішення судів по виплатам компенсацій, а також виплати за харчування дітей в дошкільних закладах та школах. Збільшиться пенсійний вік для тих, хто проживав ||| зоні.

Безкоштовні рецепти для чорнобильців, протезування і всі інші гарантовані державою пільги.

Що було зроблено мною, як головою організації Союзу ветеранів. Сьогодні з самого ранку коли отримав повідомлення зі сторінки фейсбук Народного депутата України Володимира Арешонкова. В 9:27 провів перемовини з Володимиром Юрійовичом Арешонковим про перші спільні кроки по недопущення прийняття такого законопроекту у Верховній Раді України нам, як керівникам громадських організацій. Після мав телефонну розмову з головою Коростенської районної ради Юлією Гаєвською. Та мав перемовини з депутатами районної ради Коростенського району провести позачергову сесію з цього приводу. Є про це вже погодження.

Зробив запити до медичних закладів про інформацію про поширення захворюваності та смертність серед дитячого та дорослого населення(колишнього Овруцького району). Пов’язаних з впливом та наслідком Аварії на ЧАЕС. Також включно і хвороби на онкологію.

В зв’язку з військовим станом поспілкувався з Службою Безпеки, щоб сьогодні не напружувати серед населення атмосфери. Яку треба провести роботу серед населення, щоб не порушити законодавства України під час військового стану.

При отримання всіх даних про стан захворюваності та іншої інформації готую листа до Президента України та Народних Депутатів України (ще до 22 липня є час). Листа що сьогодні Кабінет Міністрів готує постанову, яка суперечить Чорнобильському Закону та Конституції України.
На сьогоднішній час значну радіаційну небезпеку становлять сховища радіоактивних відходів і колишні пункти санітарної обробки, яких на території області налічується кілька десятків.

Значна їх більшість – нині в занедбаному стані. До того ж, не всі несанкціоновані звалища таких відходів зареєстровані й позначені на місцевості. Дезактивація населених пунктів у 1986 році проводилася хаотично, що теж становить неабияку загрозу.

«Останні ґрунтовні дослідження радіаційного стану здійснювалися різними підрозділами міністерств та відомств у 1986-1995 роках. За ними й побудовані карти забруднення території України цезієм-137 і стронцієм-90. У подальшому детальних обстежень не було, лише коригування показників за допомогою розрахункових методів». 

Зі слів науковців в особистих зверненнях де могли бути карти радіоактивного забруднення отримував відповіді що з обмеженням фінансування з держбюджету після 1991 року повного моніторингу не проводилось. Хочу сказати більше на сьогоднішній день що ісля того як російські окупанти в Чорнобилі розграбували дороговартісну лабораторію, яка була єдина в світі. Провести сьогодні якісний аналіз показників по радіонуклідам немає змоги.

Основними дозоутворюючими радіонуклідами на території зони відчуження та добровільного відселення є цезій-137, стронцій-90 та трансуранові елементи (плутоній-238, плутоній-239+240 та америцій-241). За 37 років після аварії на Чорнобильській АЕС активність цезію та стронцію у результаті їх фізичного розпаду знизилися на (% ) ? від початкової. Сьогодні складно визначити щільність забруднення ґрунтів ізотопами плутонію, це досить дороге дослідження, що потребує кваліфікованих фахівців і спеціального обладнання якого сьогодні не вистачає.

Будемо сподіватися на депутатів всіх рівнів. Щоб не допустити порушення законодавства.
Ще раз хочу попросити населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи вести себе толерантно і зважено, заручитися підтримкою депутатів та голів громад.
Сьогодні існує ще є одна загроза це Запорізька АЕС де можливі теракт з сторони російських окупантів.

P.S. Коли буде підготовлено звернення з пропозиціями та висновками тоді буде опубліковано окремим дописом (іде збір інформації).

І сьогодні за інформацією секретаря міської ради Овруч Віктора Кисіля на позачергову сесію запрошено ряд народних депутатів України.

Голова “Союзу ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в Овруцькому районі”

Віталій ЮШКЕВИЧ