В Корчаку спритні чиновники приватизували унікальну пам’ятку археології…(відео)

Новини Житомира на Репортері:пам’ятка історії та культури, що датується ІІ половиною 1-го тис.н.е., розташована неподалік Корчака біля Житомира можливо, й невідома його нинішнім жителям. Однак, не знати про археологічні дослідження, що тривали постійно на цих землях упродовж хоч минулого, але не такого вже й далекого, століття, нереально.

Назване поселення ще у 1969 році взяте під державну охорону як пам’ятка археології місцевого значення (охоронний № 367) та включене до Державного реєстру пам’яток археології Житомирської області.

А відповідно до прийнятого у червні 2000 року Закону України «Про охорону культурної спадщини» усі пам’ятки археології є державною власністю та землі, на яких вони розташовані, перебувають у державній власності і належать до земель історико-культурного призначення.

Але повернімося до Корчака. У даному випадку ціннісна пам’ятка розташована у межах селах – то ж її охорону забезпечує орган місцевого самоврядування, сільська рада, яка і відповідний договір з Управлінням культури та туризму Житомирської облдержадмівністрації уклала у 2008 році. Та сільський голова, разом з секретарем, випадково «забули» і про охоронний договір, і про обов’язкове погодження передачі земель історико-культурного призначення та передали ділянку загальною площею 0, 45 га у приватну власність третім особам.

Дивіться відео!