Запасайтеся цибулею: Житомирський обласний центр здоров’я прогнозує епідемію грипу!

Грип та гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) складають 90% сумарної інфекційної захворюваності. Навіть в позаепідемічний період число хворих на грип та ГРЗ вимірюється десятками мільйонів.

Поки що ситуація із захворюванням на грип в Україні та області є стабільною, однак без епідемії, ймовірно, не обійдеться й цього року. Фахівці навіть прогнозують її вже у листопаді.

Новини Житомира на Репортері :загалом станом на 25 жовтня в Житомирській області зареєстровано 6066 хворих на гострі респіраторні інфекції, більшість з них (73,2%) – діти віком до 17 років.

Натомість лікарі вважають, що захищатися від грипу та ГРЗ потрібно вже сьогодні, тому що на вироблення імунітету необхідний певний час. Імунітет, який розвивається в результаті вакцинації проти грипу, зберігається від 6 до12 місяців.

На сьогодні в Україні зареєстровано п’ять вакцин, 2 з яких російського виробництва (Гриппол плюс, Гриппол нео); «Ваксігрип» (Франція), «Інфлуван» (Нідерланди), «Флюаринс» (Німеччина), повідомляє Житомирський обласний центр здоров’я.

Однак не потрібно забувати і про традиційні методи: зокрема вітамін С–ефективний протигрипозний препарат.

Вибираючи продукти, зробіть ставку на свіжі овочі і фрукти, багаті на вітамін С (цитрусові, капусту, ківі). Не забувайте, що навіть швидкозаморожені чи консервовані продукти зберігають більшу частину своїх поживних речовин. Не нехтуйте також такими джерелами заліза, як м’ясо і морепродукти.

Сприяють профілактиці грипу й продукти червоного кольору, які містять у великій кількості каротин. Потрібно більше їсти червоного перцю, моркви, помідорів, гарбузів. Навіть стакан кефіру або чашка бульйону щоденно – теж ефективний метод попередження захворювання.

Рефлексопрофілактика, як метод неспецифічної профілактики грипу та ГРЗ, базується виключно на мобілізації власних функціональних резервів організму. Точковий масаж корисний у любому віці. Для профілактики процедуру масажу рекомендується робити 2-3 рази на день, а також після кожного контакту з хворим на ГРЗ. При епідемічному спалаху чи сезонних (осінь, зима) підйомах захворюваності на грип та ГРЗ продовжуваність курсу самомасажу повинна бути не менше 60 днів.

Reporter.zt.ua