В Житомирському будинкові дитини лікують за допомогою телемедицини

Цей вид медицини застосовується тоді, коли немає можливості їздити на консультації до провідних спеціалістів у клініки інших міст, коли дорога може бути занадто важкою для пацієнтів тощо. Тож проект «Телемедична кардіологічна допомога – у Будинок дитини» реалізований з метою обстеження та динамічного спостереження дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування у будинках дитини України щодо раннього виявлення хвороб та вроджених вад серцево-судинної системи.

Світлана Іванівна Левочкіна, голова правління громадської організації «Інновації в охороні здоров’я»: Житомирський обласний Будинок для дітей-сиріт і дітей, які залишились без піклування батьків – перше місце, куди ми виїхали з такою діагностичною програмою. Наступний – дитячий будинок в Черкаський області. За домовленістю ми маємо об’їздити всю Україну за три роки. Хочу подякувати спонсору АТ «Укрексімбанк», який надав кошти для проекту та Національному інституту серцево-судинної хірургії імені М.Амосова АМН України за кваліфікованих фахівців. Я звертаюся до мешканців України, яким не байдужі діти, які проживають у таких будинках. Прошу разом з нами допомагати. Великий уклін працівникам цього Будинку дитини, які доглядають і виховують малечу.

У 2006 році Укрексімбанком було запроваджено благодійну програму «Разом за життя», спрямовану на допомогу пацієнтам дитячого відділення Національного інституту раку, Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», Інституту нейрохірургії ім. А. Ромоданова АМН України та Національного інституту серсево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова АМН України. За умовою програми, одна транзакція карткою сприяє перерахуванню 75 копійок на рахунок цих інститутів. До речі, збір коштів ще триває, повідомляє Обласний центр здоров’я.

Небайдужі приєдналися і на сьогодні зібрано 1 млн. 800 тис. грн., за які придбано устаткування для проекту «Телемедична кардіологічна допомога – у Будинок дитини».
Для цього у НІССХ ім. М. Амосова АМН України встановлено основний телемедичний комплекс «Polycom», а в кожному дитячому будинку – периферійний телемедичний комплекс зі спеціалізованим програмним забезпеченням «Polycom PVX», налаштованою послугою «МТС Конект 3G», веб-камерою та колонками.

Таке рішення консультації є надзвичайно зручним для дитячих будинків. Діти, яким потрібне обстеження серцевої системи, ще досить малого віку (до 4 років), крім того деякі мають супутні діагнози, тож переїзди великою кількістю таких діток досить незручні. Цим і вигідна телемедицина.

Загалом у дитячому будинку обстежено 22 дитини, інформація надіслана в інститут Амосова і налагоджений телеміст з фахівцями інституту. Діти, якім після обстеження і консультації все-таки показана операція – поїдуть до Києва і після повторного обстеження у клінічних умовах проводитиметься операція та догляд на базі НІССХ ім. М. Амосова АМН України.

Такий проект сприятиме покращенню здоров’я дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, підвищенню їх шансів бути усиновленими, влаштованими в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, повернутими у біологічну родину, а також зниженню показників малюкової смертності, попередженню інвалідності серед дітей раннього віку, покращенню адаптації дитини до повноцінного життя у суспільстві.

Reporter.zt.ua