Чи варто житомирянам задля економії використовувати енергозберігаючі лампи

В зв’язку з нещодавним подорожчанням плати за електроенергію, мабуть не одна сімя замислилась над тим, як же заощадити, щоб не забирати з сімейного бюджету й так незайвіі гроші.

«Наша сім’я з трьох осіб споживає 180-200 кВт на місяць, – говорить житомирянка Людмила. – Я користуюся пральною машиною (потужність близько 2 кВт) 1-2 рази на тиждень, воду ми кип’ятимо в електрочайнику (1 кВт), син кожен день підігріває обід і вечерю в мікрохвильовці (800 Вт), плюс телевізор, комп’ютер (кожен близько 400 Вт), освітлення. Звичайно, переплата 3-5 грн. в місяць це небагато, але напевно електрика буде дорожчати і далі. Мабудь перше, що ми зробимо – замінимо лампи розжарювання на електрозберігаючі. Хоча така лампа коштує 15-20 грн., на порядок дорожче, ніж звичайна, отже, перш ніж почати економити, доведеться трохи витратитися».

В той же час

Федеральне відомство з охорони навколишнього середовища на початку грудня розповсюдило інформацію про шкоду здоров’ю людини, яку може завдати ртуть, що міститься усередині енергозберігаючих ламп. Відомство представило дані актуального дослідження, згідно з яким, якщо енергозберігаючу лампу з необережності розбити, то концентрація ртуті в приміщенні в 20 разів перевищить допустимі 0,35 мікрограма на кубометр повітря.

Голова Європейського комітету з промисловості, досліджень та питань енергетики, член Європарламенту Герберт Ройль в інтерв’ю гамбурзькій газеті Die Welt пообіцяв зробити все, що в його силах, щоб скасувати заборону на продаж ламп розжарювання, що діє з 2009 року.

Парламентарій закликає Єврокомісію негайно скасувати діючі норми і задуматися – чи не варто, навпаки, заборонити торгівлю енергозберігаючими лампами, які прийшли на зміну звичним лампочкам, і отримали торговельне найменування “економічних”.

Відзначимо, боротьба з лампами розжарювання ведеться в декількох країнах світу. З 1 вересня 2009 року в Євросоюзі набула чинності заборона на продаж ламп потужністю більше 80 ват, а з 2014 вони будуть заборонені повністю. Подібні обмеження діють також на Кубі, в Австралії і Новій Зеландії.

У Росії з 2011 року припинено виробництво і продаж ламп з потужністю 100 ватів і більше, а з 2013 року планується припинити виробництво і продаж ламп потужністю 75 ватів і більше, з 2014 – 25 ват. За словами Президента Росії Дмитра Медведєва, нові технології, необхідно не просто пропонувати споживачеві, а впроваджувати “залізною рукою”.

До речі, бразильські вчені запропонували виробляти електроенергію з повітря.

Які саме лампи використовувати – вирішувати, поки що, вам.

Ще варіант заощадження, який пропонують експерти – взимку платити в місяць не більше ніж за 150 кВт, навіть якщо використовували більше, а влітку, коли споживання енергії менше, поступово компенсувати перевитрату.