“Нульові” автокредити для житомирян: міф чи реальність?

Рекламу про можливість отримати кредит під “0%” або під дуже низькі відсотки дуже часто можна зустріти в різних автосалонах м.Житомира, а також серед спеціальних кредитних програм житомирських банків, які вони реалізують спільно з салонами. Це, звичайно, рекламний трюк, який покликаний зацікавити клієнта, при цьому насправді безвідсотковий кредит не передбачається.

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, відзначає: “Безглуздо думати, що банк або фінансова компанія буде реально видавати безвідсотковий кредит у той час, як їй доводиться платити вкладникам за залучені гроші. Безпроцентний автокредит припускає, що реальні відсотки по кредиту просто завуальовані під інші види платежів. Причому винахідливість окремих банків і фінансових компаній в “прихованні” відсотків по автокредиту не має меж”.

Найбільш часто зустрічається прийом, який використовується банками по “безвідсотковим” автокредитам – це щомісячна комісія. Яка при перерахуванні на рік показує, що реальна вартість автокредиту – не нижче 20% річних.

Окремі банки приховані відсотки по автокредитах “ховають” у комісії за зарахування грошей на позичковий рахунок або за погашення кредиту. У цьому випадку, знов таки, реальна вартість кредиту виходить вище 20%, хоча вона може бути менше, якщо позичальник погасить кредит за один рік.