П’ять інновацій в найближчі п’ять років

Джон Кон виглядає втіленням «зійшовшого з глузду вченого» з фільмів нашого дитинства – скуйовджене волосся, бурхлива жестикуляція, кваплива мова. У реальному житті він займає посаду головного спеціаліста концерну IBM з прогнозування нових продуктів, і в його серйозності ніхто не сумнівається. П’ятий рік гігант електроніки вибирає п’ять інноваційних технологій, які, на його думку, в найближчі п’ять років міцно увійдуть в наше життя.

«У кожної технології – свій цикл дозрівання. Ріднить їх те, що в 2015 році ми будемо вважати їх пересічним явищем », – заявив Кон на презентації списку IBM «5 х 5», в який включені вироби швидкого майбутнього.

Під номером 1 в ньому значиться тривимірність. Кіно та ТБ вже використовують 3-D інтерфейси, але продукти наступного покоління дозволять робити фотознімки, оперувати в Інтернеті та чаті абсолютно по-новому.

«Мобільні смартфони, наприклад, не будуть вимагати очок. Ефект 3-D досягається за рахунок спрямування у зіниці оператора променя, що дає відчуття 3-D простору і посилає відповідний сигнал у мозок. Ми вважаємо, це посилить персоналізовані аспекти комунікації», – вказує д-р Кон.

Наступний номер у списку «5 х 5» – самозаряджуючая батарейка:

«Наші хіміки займаються випробуваннями повітряно-літієвої батарейки. Вона заряджається, вдихаючи повітря – точно так само, як ми з вами. Ваш гаджет повністю перезарядитися, поки ви спите. А в разі електромобіля наша система дозволить десятикратно збільшити енергоплотність. Тобто батарея зможе працювати в 10 разів довше без заряджання. Крім усього іншого, це знизить навантаження на середовище проживання – зараз позбавлення від такого сміття обходиться дорого».

Третя інновація IBM також пов’язана з енергією: утилізація комп’ютерного тепла:

«Всі ми знаємо, що комп’ютери випромінюють тепло. Поки воно не використовується. Але якщо в чіпах просвердлити мікроканали, можна відводити тепло і використовувати його для обігріву – або охолодження – приміщень».

Четвертий пункт у списку IBM відведено дорожньому руху:

«Зараз система глобального позиціонування (GPS) попереджає про те, що відбувається на трасі вашого маршруту. Наші інженери розробляють систему, покликану прогнозувати обстановку. Система враховує особливості водіння індивіда, час прибуття поїздів, літаків і т.п., закінчення або початку робочого дня і безліч інших даних для видачі індивідуальних інструкцій. Таким чином замість попереджень про автомобільну пробкуі попереду та рекомендацій по її об’їзду ми зможемо попереджати скупчення транспорту і полегшити їзду всім і кожному».

П’яте нововведення IBM покликане зробити внесок в благополуччя планети:

«Настала необхідність в об’єднанні інформаційних потоків. Всі сучасні гаджети – лептопи, камерофони, автомобілі – збирають дані, що оповіщають про середовище проживання, дорожній рух, сейсмічної активності. Ваш стільниковий телефон просигналізує про землетрус і цунамі, можливо, до того, як їх засічуть відповідні прилади. Всі разом ми представляємо собою кібермережу громадян планети. Як можна залишити її без уваги?»