Як боротися з “офісними” хворобами

Тепер навряд чи хтось погодиться з твердженням, що сидяча робота – нешкідлива. Дослідники з Університету Міссурі провели серію експериментів, які довели, що сидяча робота куди небезпечніша, ніж вважалося раніше. Розплата за офісний комфорт виявляється не миттєвою, але дуже болючою.

Власне, особливих ілюзій про нешкідливість сидячої роботи останнім часом ніхто й не плекав.

Саме її лікарі весь час звинувачують у виникненні остерохондроза, ожиріння, варикозу і ще купи напастей. У положенні сидячи хребет випробовує максимальне навантаження, погіршується харчування міжхребцевих дисків. М’язи шиї стають “дерев’яними” і віджимають найважливіші судини, що живлять кров’ю мозок. Як наслідок – головний біль, запаморочення, слабкість, підвищена стомлюваність, зниження концентрації уваги. Кожен може доповнити цей список сам.

Але як інакше накажете “працювати головою” людині, що має вищу освіту і бажає його використовувати? Невже корисніше тягати мішки з цементом на залізничній станції або стояти біля верстата, працювати на конвеєрі? Але ж ні, теплий офіс куди більш привабливий.

Але, як з’ясувалося, ми недооцінюємо небезпеку “положення сидячи”. Досліди, покликані довести взаємозв’язок малорухливого способу життя і кепського стану здоров’я, проводилися на пацюках, свинях і на людях. Розповідаючи про їх результати, професор біомедицини Марк Хамілтон зазначив, що піддослідних штучно обмежували в русі. Наприклад, людям дозволялося працювати за комп’ютером, читати, розмовляти по телефону, але все це виключно сидячи.

Результати виявилися маловтішними. Ті, кому доводилося проводити весь робочий час в офісних кріслах, піддалися ризику померти істотно раніше, ніж їм хотілося б. Справа в тому, що малорухливий спосіб життя дає поштовх розвитку в організмі людини небажаних метаболічних процесів. Вони, у свою чергу, здатні призвести до таких серйозних патологій, як діабет або серцево-судинні захворювання.

Вже давно існують рекомендації для тих, хто, незважаючи на можливу шкоду здоров’ю, вирішив присвятити себе сидячій роботі. Традиційно це поради мінімум по півгодини 5 разів на тиждень займатися спортом і обмежити себе в висококалорійній їжі. Але вчені запевняють, що цього недостатньо.

Що ж вони пропонують?

Працювати стоячи

Як альтернативу вони радять взяти на озброєння нову модель організації роботи – багато що зі звичних нам справ можна виконувати … стоячи. І взагалі, треба використовувати будь-яку можливість частіше рухатися. Мова не йде про виснажливі тренування. Досить найпростіших рухів – встати, обернутися навколо своєї осі, зробити крок в один бік, а потім в іншу. Але робити це регулярно! І тоді нескладні заняття допоможуть спалити купу калорій навіть тим, хто взагалі недружить зі спортом. Щоправда, як до цього поставиться начальство або колеги? Тут уже все залежить від вашої винахідливості. Можливо, ви і керівництво підключите на подібні гімнастичні вправи?

Як вгамувати головний біль?

Найпоширеніше на сьогодні нездужання офісного працівника – це головний біль. Але як стверджують фахівці лише 1/3 тих, хто скаржиться на це нездужання, проявляється через різні захворювання. У решті випадків – це наслідки стресів, напружень, переживань. У першу чергу фахівці рекомендують розслабитися, зробити декілька глибоких вдихів і видихів, кілька нехитрих вправ для очей, легкими рухами помасажувати скроні, потилицю, вуха і за вухами. Процедуру розслаблення потрібно продовжувати близько десяти хвилин.

Зняти головний біль може і склянка випитої чистої води. Можна також з’їсти натщесерце яблуко, а от слухати музику в навушниках, і їсти що – небудь солоне і гостре – не рекомендується. Якщо є можливість, знову-таки вийдіть на вулицю, пройдіться туди – сюди, походіть хоча б колами навколо офісу.

Як боротися з деякими “липучими” болями?

Від страждань у шийному відсіку і в спині позбавлять пігулки риб’ячого жиру. Тільки приймати їх потрібно протягом місяця. Навіть можна і таблетки не ковтати – досить додати в їжу “протизапальні” жири omega-3. Вони містяться в океанській холодноводній рибі – у лососевих, макрелі, оселедці. А ще можна з’їдати по два-три плоди ківі в день. Лікарі називають ківі вітамінною бомбою. У одному плоді міститься велика кількість вітамінів РР, Е, В1 і В2, крім того, денна доза вітаміну С, який, у свою чергу, зміцнює імунну систему, підвищує опірність організму до інфекцій, укріплює кровоносні судини. У ківі – досить велика кількість калію, магнію (відомо, що магній регулює клітинний обмін, а в поєднанні з вітаміном С – підтримує серцевий м’яз). Він містить дубильну кислоту та ферменти, що розчиняють білок. Корисні властивості ківі дозволяють спалювати шкідливі жири в організмі, що позбавляє судини від тромбів і продовжує нам життя.

Недавні дослідження показали, що ківі має протипухлинну та антиоксидантну дію, покращує фізичну працездатність.

Серце і діабет

Всі знають, наскільки важливо підтримувати в доброму здоров’ї “мотор” – людське серце. Одночасно жири omega-3 можуть допомогти в боротьбі з діабетом, знижуючи вміст цукру в крові. А діабет, як відомо, підвищує ризик виникнення серцево – судинних захворювань. Прямо в офісі можна вживати волоські горіхи, постаратися їсти салат рукола, шпинат, і знову-таки-холодноводневу рибу.

Болі в ногах

Начебто і ходити-то майже не ходимо, а ноги – як чавун. Чому? Це страждання дрібних судин не дають вам вночі заснути. Тримати ноги в теплі і сухості – не єдиний спосіб їх берегти. Наприклад, курців ця недуга вражає майже в 10 разів частіше, ніж некурящих. М’язи ніг, позбавлені кисню і поживних речовин, починають “скаржитися” на різні лади. Першими заявляють про себе пальці. Вони постійно ниють, бліднуть, німіють, мерзнуть. Потім ці напасті розповзаються по ступнях і гомілках. Виникає так звана перемежовуюча кульгавість, коли людина через сильний біль повинна періодично зупинятися на 3-5 хвилин, і лише потім йти далі. Якщо недугу запустити, біль вже не проходять і в стані спокою, перестає промацуватися пульс, можуть розвинутися виразки і навіть гангрена.

Фахівці настійно радять своїм пацієнтам відмовитися від куріння. Необхідні також водні процедури і щоденна ходьба.

Ось як приймають ванни. Готуються два відра води, в одному гаряча, в іншому холодна, причому температура найбільша і найменша, яку можна перетерпіти. 2-3 хвилини потримаєте одну ногу в гарячій воді, іншу в холодній, потім 3-4 рази міняйте положення ніг. Процедуру роблять ввечері, за годину до сну. Ходіння по росі чи снігу (стояти не можна, треба саме ходити або тупцювати) починайте з тривалості всього 2-3 секунди. Потім поступово нарощуйте час до 5 хвилин з додаваннями по 10-15 секунд через кожні 3 дні.

Тепер про гімнастику. Щодня вранці і ввечері протягом 15 хвилин робіть таку вправу для ніг. Лежачи на спині, сидячи і стоячи поперемінно згинайте і розгинайте ікри 10-12 разів.

І ще обов’язкова щоденна ходьба при будь-якій погоді. Все це потрібно для того, щоб в ногах почали проростати нові кровоносні судини, які “нагодують” тканини киснем і живильними речовинами.

Сьогодні в сучасних європейських офісах, де піклуються про здоров’я співробітників, вже вводяться спеціальні стоячі робочі місця – прообраз старовинних конторок або бюро. Головне, щоб у співробітника був вибір – стояти, сидіти або часом проходжуватися.

Але до такого ставлення один до одного і до самих себе “білим в комірцям” поки ще далеко. Їм належить навчитися піклуватися про себе і своїх колег, пише Правда.ру.