Як захиститися від колекторів? Порада юриста

Заборгували банку по кредиту? Чекайте колекторів. Хоча діяльність по стягненню боргів законом не заборонена, захистити себе все ж можна. Адже банк, передавши колекторам особисті дані про вас, розголосив банківську таємницю і порушив закон, за що передбачається кримінальна відповідальність.

Коментує Анатолій Соболевський, юрист:“Банки в даному випадку чинять досить хитро, вони використовують як ваш дозвіл умову пункту договору, де написано, що якщо у мене буде заборгованість, то я даю згоду на передачу інформації щодо мене третім особам. Так от, якщо ви відчуваєте, що у вас можуть бути проблеми, напишіть звичайний лист у банк, “я забороняю розголошувати інформацію щодо мене”, і що таким-то пунктом передбачено, що ви можете розголошувати інформацію про мене, але Цивільний кодекс говорить, що умова договору порушує права людини. Тому воно є нікчемним і не підлягає судовому доказуванню, тому ви в листі можете вказати, що Цивільний кодекс визнає пункт угоди нікчемним і я не повинен доводити це в суді, тому я забороняю розголошувати інформацію щодо мене”.

Якщо ж колектор загрожує вашому здоров’ю чи навіть життю, юристи радять звертатися до правоохоронних органів.

Анатолій Соболевський, юрист: “Але люди звертаються з такої позиції, що ось, я взяв кредит і не плачу, банк передав колекторам. Правоохоронці відписуються, що згідно зі статтею 6 пункту 2 Кримінально-процесуального кодексу немає складу злочину, тому звертайтеся до суду за цивільно-правових відносин. Але якщо написати заяву, що моєму життю погрожують, що я переживаю за своє життя, і загрози я сприймаю як реальні, правоохоронні органи повинні будуть провести хоча б перевірку за цим фактом”.

Якщо перевірки правоохоронців не допомогли, звертайтеся до суду. Однак юристи зауважують, що навіть після вирішення справи, борг банку все одно доведеться повертати.

За матеріалами: ubr.ua