На Житомирщині міліціонери розшукали матір, яка покинула 2-х місячну дитину у лікарні

4-х місячна Даринка майже 2 місяці тому була переведена до Житомирській районної лікарні із обласної дитячої, де перебувала на стаціонарному лікуванні практично від народження. Нині дитина знаходиться у стані середньої тяжкості та у зв’язку із вродженою вадою потребує хірургічного втручання, яке стане можливим, коли малечі виповниться 6 місяців.

Проте за час перебування дитини в лікувальному закладі мати відвідала її лише одного разу, наприкінці грудня минулого року. Даринкою ж повністю опікуються медичні працівники. Головний лікар районної лікарні звернувся до Житомирського райвідділу із проханням розшукати та вплинути на нерадиву матір, пишуть Алла Ващенко та Тетяна Палачова, ВЗГ УМВС України в Житомирській області.

Щоб зустрітися із жінкою начальникові сектору кримінальної міліції у справах дітей Житомирського РВ УМВС Ігореві Зубку довелося декілька разів їздити до одного із сіл району, розташованого на відстані близько 20 км від обласного центру, де вона проживає. Щоразу її не було вдома, навіть після попередження працівниками сільської ради про візити правоохоронців.

Сусіди ж розповідали, що вона ніде не працює, особливо у свої справи їх не посвячує. Хіба що говорила, що буде з дитиною у лікарні до весни, то ж вони думали, що жінка щодня йде саме туди.

10 лютого працівникам міліції таки вдалося застати 32-річну матір вдома. Із сльозами на очах вона згадала про немовля та обіцяла його перевідати уже наступного тижня (!).

“Попорать треба, і дров внести, і корова, і сіно, і вода – все на мені. Нема кому помогти. Я визнаю свою вину, розберуся зі своїми питаннями, господарством і поїду… уже з наступного тижня”.

У щирість слів жінки не вірилось.

Горе-мати розповіла, що Даринка у неї вже п’ята дитина, три доньки, 16, 13 та 12 років, живуть із першим чоловіком у сусідньому селі, а син, теж від першого шлюбу, учень 4-класу, знаходиться разом із нею. Батько ж дівчинки покінчив життя самогубством ще до її народження.

Проте лікарі стверджують, що два місяці тому жінка теж обіцяла приїхати до дитини, однак допоки маля залишається без материнської любові та опіки.

“Після проведення операції, яка допоможе Дарині стати цілком нормальною дитиною, її необхідно буде особливий догляд та піклування, щоб успішно пройти реабілітаційний період, – розповідає лікар-педіатр Житомирської районної лікарні Богдан Данко. – Проте чи можна довірити дитину матері, яка навіть зараз не вважає за необхідне піклуватись про неї, риторичне питання”.

Медики склали акт про знаходження у лікувальному закладі покинутої дитини, який направлено до служби у справах дітей райдержадміністрації. У ході бесіди з міліціонерами жінка запевняла, що не хоче ні відмовлятись від дитини, ні позбавлення батьківських прав. Однак її дії суперечать словам і юридичною мовою звуться невиконанням батьками обов’язків щодо виховання дітей, тож відносно неї було оформлено відповідні адмінматеріали.

Якщо горе-мати найближчим часом не одумається та не змінить свого ставлення до своєї найменшої дитини, постане питання про позбавлення її батьківських прав та взяття дівчинки під опіку держави.