Правила виживання в мороз

Зима на фінішній прямій вирішила надолужити упущене. За прогнозами синоптиків, пекучі морози, аж до мінус 25 °, будуть «радувати» нас до кінця наступного тижня. Тому надамо поради, які допоможуть у цей морозний період відчувати себе комфортно.

БЕРЕЖІТЬСЯ БОЛЮ

У деяких людей на холоді починаються сильні головні болі. Здається, що щелепи замерзли і голова зараз трісне навпіл! Це ознаки т. з. морозної мігрені. Якщо не ставитися до неї серйозно, можна заробити невралгію трійчастого нерва. Тому не виходьте з приміщення без теплого головного убору і не паліть (нікотин, як і холод, викликає спазм судин).

ЗАПАСАЙТЕСЯ ЗРАНКУ БІЛКОМ

Найбільш «зимове м’ясо» – свинина, і саме з неї треба починати свій робочий день. Білки підвищують обмін речовин на 40% і таким чином зігрівають організм. Обов’язково приправляйте свинину спеціями, які теж стимулюють обмін речовин. Також можна приправити порцію м’яса хроном. Він володіє антибактеріальними властивостями, тому що містить фітонциди, а також виділяє леткі речовини – рослинні антибіотики, які вбивають шкідливі мікроби. Крім того, хрін завдяки своєму відхаркувальному ефекту буде корисний при будь-якому кашлі.

КОНТРОЛЮЙТЕ ТИСК

У сильний мороз, як і в спеку, часто бувають різкі перепади атмосферного тиску і спазмуються від холоду судини, які доставляють кров до мозку. Всі ці чинники можуть спровокувати інсульт або гіпертонічний криз. Тому, якщо у вас проблеми з судинами, не забувайте тричі на день вимірювати артеріальний тиск. Якщо воно у вас сильно підвищилося, вживайте заходів. Тиск знижується препаратами для екстреної допомоги: стимуляторами альфа-рецепторів, сечогінними засобами, блокаторами кальцієвих каналів. Якщо ці заходи не допоможуть – зверніться до лікаря.

СТАВТЕ «БАР’ЄР»

Багато північних народів змащували обличчя товстим шаром жиру, який захищав їх шкіру. Сьогодні необхідність маститися жиром відпала. Єдиний спосіб не дати шкірі пропасти на морозі – захистити її від холоду за допомогою механічного бар’єру – крему, який так і називається – «бар’єрний». Такі засоби містять спеціальні компоненти – серин або NMF, які підтримують достатній рівень природного зволоження і захищають шкіру від морозу. Головне – не виходьте на вулицю раніше, ніж через 20 хвилин після нанесення крему.

НОСІТЬ З СОБОЮ ГРІЛКИ

Існують спеціальні пристосування для рук і ніг, які зберігають тепло кілька годин. Це тонкі металеві коробочки, які працюють завдяки платинового каталізатору, який абсолютно безпечний для здоров’я. Їх заправляють звичайним бензином для запальничок і просто носять в кишені. Є також зігріваючі устілки для взуття – сольові аплікатори. У перенасиченому розчині плаває пружинка, яку досить злегка перегнути і моментально починається процес кристалізації солі з виділенням тепла до температури 54-55 °C.

ОДЯГАЙТЕСЯ ПОШАРОВО

Одягайте просторий багатошаровий одяг і подвійні рукавиці (не рукавички, де кожен палець окремо!). Дуже добре користуватися т. з. «мембранним одягом» і одягати під нього синтетичну термобілизну (бавовняний нижній одяг під мембраною вбирає вологу і залишається вологим). А під шуби або пуховики – одяг з натуральних тканин. Нижній одяг перед тим, як одягти, повісьте на 10 хвилин на батарею.

СЛІДКУЙТЕ ЗА АЛЕРГІЄЮ

Якщо у вас на холоді червоніють руки і іноді з’являється дрібна висипка, значить, ви схильні до холодової алергії. Якщо вчасно не вжити заходів, можна спровокувати сильну закладеність носа, набряк Квінке, напад бронхіальної астми, сильний головний біль. Тому при перших ознаках холодової алергії потрібно відразу прийняти одну таблетку будь-якого антигістамінного (протиалергічного) препарату, який зменшить вираженість симптомів. Для профілактики постарайтеся максимально зменшити контакт шкіри з холодним повітрям – не забувайте вдома теплий шарф і рукавички.

ШВИДКА ДОПОМОГА ПРИ ОБМОРОЖЕННІ

Якщо після прогулянки на морозі у вас з’явилися симптоми обмороження (почервоніння, блідість або синюшність шкіри, оніміння пальців рук або ніг) – терміново вживайте заходів:

* як можна швидше йдіть в тепле приміщення і зніміть промерзле взуття, шкарпетки, шарф, рукавички;

* м’яко розітріть тіло вовняними рукавицями або шкарпетками;

* накладіть теплу суху пов’язку на обморожену ділянку або укутайте в теплу ковдру;

* випийте гарячий чай;

* якщо утворилися бульбашки – терміново зверніться до лікаря, який припише антисептичні компреси.

Не можна:

розтирати обморожені ділянки снігом, обробляти їх маслом або поміщати під гарячу воду: всі ці способи викликають «шок» пошкоджених тканин і лише прискорюють їх відмирання.

За матеріалами: Сегодня