Українська міліція отримала зброю майбутнього

Електронно-оптичний пристрій “Мигдаль” дозволяє стріляти навіть з-за рогу. Причому, з високою точністю. Поки Міністерство внутрішніх справ замовило 12 таких систем. Це тільки одна з розробок науково-дослідного інституту МВС. Тут створили також нові костюми і шокери, але от на їх серійне виробництво грошей у держави не вистачає.

Систему “Мигдаль” у науковому інституті МВС розробляли 4 роки. Результат перевершив всі очікування. Підствольні відеокамера, блок управління на поясі і монокуляр. Тепер бійцю спецпідрозділу не обов’язково висовуватися з-за рогу і ризикувати життям, щоб зробити постріл аби розглянути що відбувається.

Анатолій Криворучко – науковий співробітник НДІ МВС: “Без цієї системи один елемент доводиться витягувати на лінію вогню, з цією системою можу заховати за ріг тіло і виставити кисть”.

Командир групи, на монітор якого транслюється зображення, виходячи з реальної обстановки, може по рації віддавати команди не одному, а кільком бійцям, наприклад: «1-му – застосувати зброю, 2-му та 3-му – залишатися на місцях … ». Автоматично здійснюваний відеозапис дає можливість згодом його переглянути, проаналізувати, щоб упевнитися в правомірності застосування зброї, грамотності та професіоналізмі дій, розібрати по кісточках помилки.

Поки що таких приладів – тільки 12.

Олександр Марченко – начальник лабораторії НДІ МВС: “Система дозволяє співробітнику спостерігати за місцем подій і в потрібний момент, не наражаючи на небезпеку, якщо це необхідно, застосовувати стрілецьку зброю.

Хлопці з міліцейського загону «Беркут», які випробовували новинку, не відразу пристосувалися. Потрібно попередньо пристріляти камеру, налаштувати різкість, щоб потім, вже в реальній обстановці, залишаючись в безпечному місці, контролювати ситуацію і, в потрібний момент піймавши ціль, зробити постріл. Майже як у комп’ютерній грі, тільки по-справжньому – навів і натискай спусковий гачок …”

Схожі вироби є в ізраїльтян. Однак вартість кожного – близько 3 тис. доларів США, тоді як «Мигдаль» обійдеться лише в 5 тис. гривень.

Висока точність попадання і мінімум ризику. Але поки що більшість розроблених зразків зберігаються на полицях інституту. Зроблені в Україні нові електрошокери, наручники, щити в спецвійськах практично не використовуються.

Деньги+