Героїчний вчинок на Житомирщині: ризикуючи своїм життям, очевидець пожежі врятував від вірної смерті чотирьох людей

4 березня цього року в м. Баранівка сталася пожежа в одній із квартир двохповерхового житлового будинку. Хоча будинок і старий, побудова квартири оригінальна: одна кімната – на першому поверсі, та ще дві – на другому, в одній з яких розміщена пічка.

У погорілій квартирі проживає 10 осіб: бабуся, син з невісткою та семеро їхніх дітей. Саме через розвалену, несправну піч «червоний півень» вдерся до оселі багатодітної сім’ї, і мало не забрав життя чотирьох її членів, інформує Іванна Рикун, прес-служба УМНС України в Житомирській області.

Близько 3-ї години дня господарка поралась по дому на першому поверсі, коли відчула запах диму. Оглянувшись побачила, що горить кімната зверху. Вона вибігла на вулицю, і що сили почала кликати на допомогу. На галас жінки прибіг чоловік, який займався своїми справами на задньому дворі, в літній кухні. Повискакували на подвір’я, хто в чому був, і переполохані сусіди. Але на людей начебто напав параліч. Всі голосили, метушилися, тільки з цього користі було небагато.

На щастя, в той час, неподалеку, звичайний механік Баранівської філії «Житомироблавтодор» Сергій Заремба разом з колегами вийшли «на перекур» за територію підприємства. Мирну, світську бесіду чоловіків перервав жіночий галас, що лунав з сусіднього двору. Спочатку, як розповів Сергій Федорович, він подумав, що це відгомін «сімейних розборок». Та потім помітив дим над дахом будинку. Вже, біжучи по дорозі до будинку, почув крик жінки «Горимо! В середині діти!».

Тільки тоді, коли Сергій з колегами підбігли до місця пригоди, мешканці будинку почали діяти цілеспрямовано, але все ще пасивно – жодний не робив спроби потрапити до задимленого приміщення. Заремба на ходу, вхопивши відро з водою з чиїхось рук, по сходовій клітині кинувся на другий поверх. Та шлях був перекритий – клуби диму та полум’я не дали рятівникові дістатись до другого поверху, де у вогняній пасці перебували маленькі заручники.

В одну секунду чоловік опинився на вулиці, де сусід погорільців вже ніс драбину. За мить, чоловіки встановили драбину на прибудову. Заремба через вікно другого поверху (прийшлось вибити шибку) вскочив до кімнати. «Через дим нічого не було видно, людей не було чутно – ніхто не плакав і не кричав. Дітей я шукав на помацки. Декілька разів потрапляв на горячи вугілля. І ось тут натрапив на дитяче ліжечко, в якому лежало немовля (то був Сашко, якому недавно виповнилося десять місяців), і швидко зніс по драбині вниз», – ділиться враженням від подій того часу Сергій Заремба.

В ту мить по драбині піднімався вже другий чоловік – Ярослав Письменюк, якій теж прибіг з робочого місця, побачивши дим. Він сказав, що в хаті ще двоє дітей і бабуся. Вже разом чоловіки відшукали в, охопленою полум’ям, кімнаті та винесли на повітря семирічного Миколку та двохрічного Андрійка. Останньою в оселі чоловіки знайшли 81-річну Валентину Миколаївну. ЇЇ знесли з другого поверху в покривалі. Усі постраждалі були непритомні. «Коли тримав в руках маленькі тільця дітей, то тільки й думав: чи вони хоч живі, але помацав ніжки, ніби теплі», – до сих пір переживає новоспечений герой – Сергій Федорович Зарема.

Каретою «швидкої» маленькі жертви чадного газу разом з бабусею були доставлені до реанімаційного відділення Баранівської ЦРЛ. З Житомира на допомогу відразу виїхали представники обласної дитячої лікарні. Усі діти знаходились вкрай важкому стані, старший – Миколка взагалі не дихав самостійно. Робота лікарів ще попереду.

Хто знає, чим би закінчилась ця історія, якби не героїчний вчинок мужнього чоловіка, простого механіка, якій першим зробив крок у вогонь. В цьому році Сергію Федоровичу виповнюється 55, а він бігав по драбині, як 16-річний юнак. Хоча, насправді вже дідусь, виховав двох дочок, а нині виховує півторарічну внучку Вікторію. Можливо, того дня він врятував, і її долю, і долю майбутнього нашої держави.