На розвиток цифрового телерадіомовлення на Житомирщині спрямовано 1 мільйон гривень

У 2011 році вперше з обласного бюджету на розвиток цифрового телерадіомовлення в Житомирській області спрямовано 1 мільйон гривень. Відповідні заходи включено до Програми економічного і соціального розвитку області на 2011 рік (розділ «Інформаційний простір»).

Кошти буде освоєно Житомирською філією Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення. Зусиллями цього підприємства передбачається спорудження двох телевізійних передавальних станцій у смт Чуднові та м. Малині (по 500 тис. грн. кожна).

Зокрема, побудова телевізійної передавальної станції в смт. Чуднів сприятиме активнішому запровадженню телерадіопокриття у 16-й зоні синхронного цифрового мовлення згідно з міжнародним планом розподілу частот. У минулому році для закріплення сигналів прийому цифрового телебачення у цій зоні (м. Бердичів) за кошт філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення розпочато спорудження передавальної станції.

Побудова аналогічної телевізійної передавальної станції у м. Малині дасть можливість одночасно закріпити право телевізійного мовлення ОДТРК за ліцензією у Малинському районі, територія якого досі не охоплена сигналами обласного телебачення, і зміцнити базу для активнішого розвитку сучасних цифрових каналів зв’язку.

У минулому році на розбудову телерадіомережі області з обласного бюджету було спрямовано і освоєно 100 тис. грн. Зокрема, споруджено передавальну станцію у м. Баранівка та встановлено відповідне сучасне оснащення. Відтак охоплення населення області програмами ОДТРК зросло з 75% до 83%, інформує управління у справах преси та інформації облдержадміністрації.

Перші кроки на шляху до запровадження цифрового телерадіомовлення зроблено два роки тому, коли зусиллями Житомирської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, Житомирської обласної телерадіокомпанії вперше в області розпочало роботу цифрове телебачення формату DVB–T. На кінець 2009 року мережа ефірного цифрового телебачення охоплювала третину території, що дозволяє додатково транслювати на 28-му телевізійному каналі більше 20 програм вітчизняного виробництва, у тому числі й інформаційних. Щоправда, для прийому цифрового мовлення до звичайного телевізора потрібно підключити спеціальний пристрій.

Сьогодні у тестовому режимі працює 17-та зона цифрового мовлення з передавачами у м. Житомир – 0,5 кВт та в с. Адріївка – 1,2 кВт., встановлено передавач цифрового телевізійного мовлення потужністю 0,5 кВт у м. Овруч, що забезпечує трансляцію десяти телевізійних програм у 4-й зоні цифрового мовлення.

Реалізація цих заходів дає можливість розширювати діапазон охоплення території області і програмами обласного телебачення та покращувати їх якість.

З огляду на те, що за міжнародною угодою «Женева–2006» Україна зобов’язалася повністю вимкнути звичайне аналогове телебачення не пізніше 17 червня 2015 року й перейти на цифрове телерадіомовлення, доведеться активізувати процеси щодо встановлення відповідного обладнання.