Пробки капут: Україну чекає дефіцит бензину

В Україні можливий дефіцит нафтопродуктів напередодні посівної кампанії в квітні. Таку думку висловив Сергій Куюн, директор консалтингової групи А-95. Він зазначив, що основна причина можливого дефіциту – високі ціни на нафту і нафтопродукти на зовнішніх ринках і відсутність запасів на внутрішньому ринку.

За словами Куюна, в нинішньому році ніхто з українських операторів не завозив паливо про запас. Це пов’язано з державним регулюванням на ринку і високими цінами на продукт.

Експерт відзначив, що в нинішній ситуації на ринку оператори торгують собі на збиток. За даними агентства А-956, у найбільших операторів нафторинку збитки становлять до 150 млн грн.

Сергій Куюн вважає, що одним з механізмів вирішення проблеми є закупівля дешевшої білоруської нафти. При цьому деякі оператори вже почали її закуповувати.

Держава, на думку експерта, має максимально оперативно провести аналіз ситуації на ринку та вжити заходів щодо недопущення зниження балансів і запасу продуктів в операторів.

Основною небезпекою напередодні посівної аналітик UPECO Олександр Сіренко вважає зниження виробництва нафтопродуктів українськими нафтопереробними заводами. За його словами, існує реальна загроза зупинки Лисичанського нафтопереробного заводу. Вже підготовлені розрахунки і обгрунтування цієї зупинки на підприємстві. Разом з тим, Одеський НПЗ, відзначає експерт, на сьогодні не випускає нафтопродукти, а Кременчуцький НПЗ – має намір на 20-30% знизити виробництво світлих нафтопродуктів і дизпалива.

Таким чином, за словами Сиренко, у квітні нафтопродукти з українських підприємств буде виробляти лише Шебелинський НПЗ, а також Кременчуцький – зі зниженими обсягами. Тому компаніям доведеться закуповувати нафтопродукти за кордоном, пише Ліга.