На Житомирщині міліціонери активізують роботу із громадськими формуваннями

Колишні дружинники нині стали членами громадських формувань. Сьогодні їх діяльність регламентується навіть окремим Законом «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону».

Саме цим документом визначено принципи та засади організації громадян, які не бажають бути байдужими і виявляють активну життєву позицію у вирішенні суспільних проблем, зокрема, і щодо забезпечення спокою та безпеки на вулицях міст та сіл, а також у разі виникнення надзвичайних подій чи стихійних лих.

Саме детальному вивченню, аналізу та питанню практичного застосування цього нормативного акту була присвячена нещодавня семінар-нарада, що пройшла в Управлінні громадської безпеки УМВС України в Житомирській області за участі старших інспекторів (інспекторів) по роботі з населенням та громадськими формуваннями міськрайорганів всієї Житомирщини.

Як розповів начальник УГБ УМВС Юрій Лебідь, загалом у нас сьогодні діє 76 громадських формувань, а їх членами є близько 2 тисяч жителів області, понад 700 з них стали добровільними громадськими помічниками дільничних інспекторів міліції, що особливо важливо у віддалених населених пунктах та на великих дільницях обслуговування. Окрім того, сучасні дружинники активно беруть участь у проведенні профілактичних рейдів міліції, зокрема завдяки їх небайдужості до чужої біди було розкрито 965 злочинів та затриманого понад 1000 осіб за вчинення адміністративних правопорушень.

Наприкінці березня дільничні Богунського РВ УМВС разом з членами Асоціації «Дружинник» перевірили один з пунктів прийому склотари, розташований у районі Крошні, що в обласному центрі. У міліціонерів була інформація про те, що оплата там проводиться подекуди у вигляді «натур- продукту», тобто самогону. І дійсно на місці було виявлено та вилучено 30 літрів горілки домашнього виробництва, проте невідомого, за словами прийомщика, походження.

У Радомишльському районі уже на початку квітня за сприяння дружинників «Радомишльської варти» міліціонери затримали причетних до крадіжки з території тракторного стану приватного сільськогосподарського підприємства. Загальна сума збитку завданого господарству злодіями становить близько 2,5 тисяч гривень. Наразі викрадене повернуто.

Втім хоча допомога громадських формувань реально відчутна, допоки вистачає й проблем. Присутні обговорили актуальні питання організації роботи громадських формувань, зокрема, їх активніше залучення до охорони громадського порядку не лише в Житомирі та містах обласного підпорядкування, а й в інших райцентрах та селах, інформує Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області.

Окремо Юрій Лебідь відмітив позитивну тенденцію щодо створення нових добровільних дружин. Так, упродовж останніх 3 місяців вони з’явились у Бердичівському, Богунському, Любарському, Ружинському та Червоноармійському районах.

Тож правоохоронці сподіваються, що громадських помічників й надалі більшатиме, а, отже, і ладу та порядку на вулицях наших міст та сіл.