Яким буде світ через 100 років

Як будуть жити наші діти і онуки, передбачив американський професор Мічіо Каку. В інтерв’ю газеті The Times він розповів, яким буде світ у найближчому та віддаленому майбутньому. Варто підкреслити, що прогнози не мають нічого спільного з творчістю фантастів і засновані на реальних наукових відкриттях.

Так, Каку вважає, що вже до 2030 року в світі з’явиться новий тип контактних лінз – вони будуть здатні виходити в Інтернет. Над прототипом такого пристрою вже працює професор Бабак Парвіз з Університету Вашингтона. Цей пристрій буде вбудовуватися в очі не тільки людям з поганим зором. Їх фукнціонал інший: окуляри з виходом в Інтернет зможуть «показувати» перед очима користувачів віртуальну реальність. Там буде функція швидкого розпізнавання осіб і можливість автоматичного перекладу «на льоту» іноземних мов. Виглядати це буде так: ви в Лондоні запитайте у іноземця, як дістатися до потрібного ресторану, він вам відповість, а спеціальні технології, що розпізнають голос, зроблять переклад, який висвітиться у вигляді тексту прямо у вас перед очима. Звучить саме як фантастика, але вчені кажуть, що ніякої магії немає: функції розпізнавання осіб і розпізнавання мови вже існують. Не проблема в майбутньому буде зробити і мініатюрний комп’ютер, який поміститься в тонкому тілі очних лінз.

У вільному продажу повинні з’явитися також різні «запчастини» для людських організмів. Сьогодні новітні біотехнології дозволяють вченим без особливих проблем «вирощувати» у лабораторних умовах нові хрящі, носи, вуха, кровоносні судини, серцеві клапани, сечові міхури і т.д. На губкоподібній пластиковій основі висіваються стовбурові клітини з ДНК пацінета. Коли цим клітинам додається каталізатор, вони починають дуже швидко рости і розмножуватися. Так з’являються спочатку живі тканини, а потім і цілі органи. Про ці технології розповідав Ентоні Атала з Університету Уейк-Форест.

Кажуть, що вже через 20 років суспільство опанує можливостями телепатії. Сьогодні вчені вже мають імплантувати в мозок паралізованим спеціальні мікросхеми, за допомогою яких ті можуть тільки лише за допомогою сили керувати комп’ютерами, писати електронні листи, грати у відеоігри та користуватися веб-браузерами. Інженери з японської компанії Honda вже навчилися створювати роботів, які управляються пацієнтами силою думки. Кендрік Кей з Каліфорнійського університету в Берклі говорить, що поява телепатів у майбутньому неминуча. І ніяких надздібностей людині для цього не знадобиться.

До 2070 року вчені планують повернути до життя багатьох представників фауни. За зразками ДНК, взятих через 25 років після загибелі тварини, вчені змогли клонувати його в Бразилії. Геном неандертальця вже розшифровано. І в наукових колах всерйоз говорять про можливе відродження цього виду людини. Навіщо це дослідникам, правда, зовсім незрозуміло, але людська цікавість воістину безмірна. Роберт Ланза з корпорації Advanced Cell Technology говорить, що на шляху науки в цій області є тільки одна проблема – етична. «З технічної і теоретичної точок зору, все можливо. Зараз потрібно просто вирішити, чи необхідно цим займатися», – говорить він.

Але що поза всяких сумнівів вчені будуть розвивати, так це технології, які дозволять у майбутньому сповільнити наше старіння. Відповідні експерименти вже проводять на комахах і деяких тваринах. Виявляється, 30%-е продовження життя дуже просте: достатньо на 30% знизити споживання калорій середньому американцю або європейцю. У майбутньому ж продовжувати життя можна буде сотнею технологічних способів.

Але найцікавіше, що до 2100 року в світі з’являться технології «програмованої матерії». Всі пам’ятають «Термінатор-2» і робота-вбивцю Т-1000. Ось приблизно про це і йдеться: в світі з’являться матеріали, форму яких зможуть програмувати комп’ютери. Вже створено мікрочіпи, розміром з шпилькову головку, які без проблем можуть перегруповуватися по впливом електричних розрядів. Вони можуть приймати то форму листа паперу, то чашки, то тарілки. Не виключено, пише The Times, що в майбутньому «цілі міста будуть виникати після натискання однієї кнопки».

Впевнені також учені, що великого прогресу досягнуть і космічні технології. Вже через сто років ми зможемо на космічних кораблях літати до зірок, кажуть вони. Розпочнеться все з мікрокомп’ютерів «розміром з ніготь», які можна буде мільйонами розсилати по всьому космосу. Вони будуть переміщатися в просторі зі швидкістю, близькою до швидкості світла. Будуть шукати позаземний розум і передавати йому послання від землян, досліджувати простір. Потім до колонізації зоряних світів приступлять люди.

Приблизно через сто років людство остаточно поборе рак. Достеменно відомо, що попередити хворобу і знищити її можна лише на ранніх стадіях. У майбутньому в наші унітази будуть вбудовувати ДНК-чіпи, які зможуть виявляти пухлини на самому початковому етапі. Потім в організми будуть запускати «чистильників» – спеціальні нано-комп’ютери, які стануть чистити організм від ракових клітин, пише «Newsland».

Родні Брукс з Массачусетського технологічного університету чекає від нового століття «злиття» з роботами». Він говорить, що в майбутньому наші тіла піддадуться радикальним генетичним змінам. А навколо нас усюди будуть розумні людиноподібні роботи. Вони будуть настільки досконалими, що людей і роботів в повсякденному житті буде важко відрізнити один від одного. Та й самі люди стануть частково кіборгами. «Теорія Дарвіна перестане працювати, межі між біологією і кібернетикою будуть розмиті», – говорить учений.

Чи потрібно нам таке високотехнологічне майбутнє? З іншого боку, колись люди боялися і кіно, і паровозів, і автомобілів.