Телепрограми можуть прикрасити значками з павуками та шприцами (фото)

Однією з основних проблем сучасного українського телемовлення є відсутність чіткої вікової класифікації передач і фільмів. Тому законодавче введення на телеекран маркувань позначення віку істотно спростить контроль батьків над телепродукцією, яку дивиться дитина.

Про це на круглому столі, присвяченому Дню захисту дітей, заявила заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак. «Ми повинні вивчити досвід зарубіжних колег і вирішити, потрібно нам чи ні вводити значки з обмеженням віку. На мою думку, чітка класифікація за віком необхідна на нашому телебаченні».

Як приклад, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення пропонує перейняти досвід голландських колег – нідерландського Інституту класифікації в аудіовізуальній сфері (NICAM). Ця організація ще у 2001 році розробила і запустила в дію межмедійную класифікаційну та інформаційну систему «Kijwijzer», що в перекладі означає «Телегід». Класифікація діє для всіх кінофільмів і DVD, майже всіх жанрів і програм телебачення, контенту мобільних телефонів, зокрема, еротики.

«Телегід» містить 5 вікових піктограм і 6 категорій програмного наповнення.

для будь-якого віку

не рекомендується дітям до 6 років

не рекомендується дітям до 9 років

не рекомендується дітям до 12 років

не рекомендується дітям до 16 років

насильство

статеві відносини

зловживання наркотиками і алкоголем

дискримінація

нецензурні вирази

жахи

За результатами дослідження 2006-2009 років, 90% нідерландців користуються піктограмами, вибираючи програми для дітей. Туреччина вже перейняла модель “Кайквайзер”, на черзі – Ісландія, Чехія, Фінляндія і Бельгія.

Об’єм дитячого мовлення на українських центральних телеканалах становить лише 8% від загального ефіру за тиждень. За словами заступника голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Лариси Мудрак, 10 з 13 національних каналів приділяють дитячому мовленню від 10 до 20 хвилин на день. Причому більшість цього ефіру займають мультфільми, пишуть “Коментарі”.