Житомирська молодь примушує владу відповісти за “базар” (відео)

8 червня у місті Житомирі стартувала громадська кампанія контролю за діями місцевої влади. Ряд громадських діячів повідомили про її причини й механізми громадського контролю.

Дмитро Ткачук, «Демократичний Альянс»: “9 травня вступив у дію Закон «Про доступ до публічної інформації», який надав громадськості реальні механізми впливу на владу. Використовуючи даний Закон 7 червня ми направили 38 запитів до всіх депутатів-мажоритарників, а також політичних сил, представлених у Житомирській міській раді. Ми попросили народних обранців надати їх передвиборчі програми та стан їх виконання”.

Владислав Пучич, «Спілка ініціативної молоді»: “5 червня виповнилось 7 місяців з моменту набуття повноважень депутатами нинішньої міської ради. Половина депутатського корпусу обиралась за партійними списками, а половина – за мажоритарною системою по виборчих округах. Місцеві осередки політичних партій знаходяться в полі уваги ЗМІ, а отже і суспільства, то те, що відбувається сьогодні на виборчих округах – це terra incognita.

Відповідно ми, як представники активної частини міської громади хотіли б нагадати самим депутатам з чим вони йшли до своїх виборців і запитати – що ж вони вже встигли зробити.”

Віталій Кічкірук, «Фундація регіональних ініціатив»: “Де молочні ріки, кисільні береги, сміттєспалювальний завод, аеропорт, прибудинкове освітлення та дитячі майданчики? Ми запитуємо у вас той звіт, який Ви зобов’язані робити раз у півріччя відповідно до Закону. Надайте цей звіт громаді!”

Дмитро Сінченко, «Молодіжна варта»: “Кожна з політичних сил, які сьогодні представлені у Верховній раді щедро роздавала обіцянки вирішення найактуальніших питань молоді. Однак, цього чомусь не відбувається. Ми хотіли б дізнатись чому маючи більшість у Верховній Раді, маючи більшість у міській раді, маючи всі ресурси і можливості цього ніхто не хоче робити?”

Також учасники заходу зазначили, що проблеми з інформаційними запитами вже виникли на етапі їх передачі. Біля години чиновники міської ради відмовлялись зареєструвати запити, але все ж підкорились вимогам Закону.

Відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації» народні обранці зобов’язані надати відповідь до 5 робочих днів, які теж обов’язково будуть оприлюднені у ЗМІ.