Овруч. Зухвале пограбування ювелірного магазину. Операція “Перехоплення”

Повідомлення про злочин надійшло до Овруцього райвідділу міліції близько другої години дня. Стривожений жіночий голос розповів, що буквально десять хвилин тому двоє невідомих пограбували один з ювелірних магазинів Овруча і зникли.

Слідчо-оперативна група, що негайно прибула на місце події, почала проводити першочергові заходи, в ході яких правоохоронці опитали продавців магазину, а також випадкових свідків злочину. Продавчиня ювелірних виробів, яка безпосередньо постраждала в результаті здійснення грабежу, зізналася, що одного разу вже бачила зловмисника біля своїх вітрин. Він навідувався сюди напередодні, цікавився чоловічими золотими каблучками, приміряв їх. А в той злощасний день знову прийшов до магазину з повторним проханням підібрати собі каблучку.

Як тільки жінка зняла з вітрини лоток з усіма прикрасами, що цікавили покупця, і виставила його перед ним, негідник блискавично вирвав увесь лоток з рук продавчині й кинувся тікати.

– Вхідні двері були закриті, – розповідає постраждала. – Грабіжник, гублячи золото, навіть посковзнувся біля порогу і мало не впав. Але все ж таки йому вдалося штовхнути двері й вибігти на вулицю.

Усе це відбувалося під крики продавців з інших відділів магазину, що поспішили на допомогу. Проте, паніка ніяк не вплинула на ситуацію. Опинившись на вулиці, зловмисник побіг у провулок, де його вже чекав в автомобілі напарник, стрибнув у салон – й тільки їх тут і бачили.

Міліційне орієнтування на розшук іномарки темного кольору вмить розлетілося по райвідділах сусідніх районів, про можливих зловмисників були одразу ж інформовані прикордонники і працівники митниці. Щоб відрізати втікачам можливі шляхи відступу, на дорогах області було оголошено операцію «Перехоплення». Увага інспекторів ДАІ була націлена на затримання зловмисників.

Начальник УДАІ УМВС України в Житомирській області Олександр Кравченко: “Буквально через півгодини після скоєння злочину на 88 км дороги Виступовичі – Житомир поблизу с.Бехи Коростенского району інспектори ДПС місцевого відділення ДАІ побачили автомобіль, схожий на розшукуваний. Працівники ДАІ негайно подали жест зупинки транспортного засобу.”

Мабуть, водій сумнівався, чи підкорятися вимозі даішників. Але все-таки зупинився. У салоні знаходилися двоє чоловіків – водій і його пасажир, поведінка яких явно викликала підозру. В ході огляду автомобіля інспектори ДАІ виявили в салоні поліетиленовий пакет із золотими виробами, за усіма ознаками схожими на викрадені. На місце затримання автомобіля негайно прибула слідчо-оперативна група, яка і задокументувала виявлені в машині цінності. Обидва чоловіки були затримані й доставлені в Овруцький райвідділ міліції.

Володимир Башинський, начальник Овруцького РВ УМВС: “Це кияни у віці 31 і 30 років, один з них раніше судимий. Затримані зізналися у крадіжці цінностей з ювелірного магазину. Ними було викрадено більше 30 найменувань чоловічих золотих печаток на загальну суму понад 60 тисяч гривен. За цим фактом порушена кримінальна справа за ч.2 ст.186 (Грабіж) Кримінального кодексу України. Наразі ми перевіряємо причетність їх до аналогічних злочинів, здійснених раніше на території декількох районів нашої області.”

Під час з’ясування усіх обставин виявилось, що двоє вже затриманих киян прибули в Житомирську область ще в понеділок 5 липня. У Коростені вони винайняли квартиру і звідти вирушили до Овруча. Роз’їжджаючи містом, вони оглядали приміщення місцевих ювелірних магазинів, з’ясовуючи, наскільки ті захищені від злочинних посягань. І таки знайшли один, в якому не ведеться відеоспостереження і відсутня так звана «тривожна кнопка». А сам магазин знаходиться в провулку, що виходить на тиху міську вулицю. Словом, створені усі «сприятливі» умови для нечистих на руку.

Вибравши момент, один із зловмисників зайшов в магазин, нібито збираючись прикупити собі каблучку. Довірлива продавчиня дозволила покупцеві самостійно визначитися з вибором. Злегка притримуючи руками лоток, вона навіть не встигла опам’ятатися, як втратила його. Тим часом за рогом магазину напоготові стояла та сама темна іномарка, з якої завчасно були зняті номерні знаки. Виїхавши на автодорогу, зловмисники повернули їх на місце. На швидкості покидаючи місто, в якому вчинили грабіж, чоловіки навіть не підозрювали, що фарт вже не на їх стороні.

Завдяки злагодженим діям працівників ДАІ негідники були вчасно затримані. Тепер їм загрожує до 6 років позбавлення волі.

Ольга Номерчук, УДАІ УМВС України у Житомирській області