Паломники з усього світу зійшлися до Бердичева на свято Ікони Матері Божої Бердичівської

17 серпня в Бердичеві відбулось вшанування ікони Матері Божої Бердичівської.

На свято зійшлись тисячі паломників з усього світу. Кілька днів вони йшли пішки з Житомира, Києва, Верхівні, Козятина, Чуднова, Полонного, Хмельницького (звідти розпочинають свій шлях прочани з Західної України, Польщі, Білорусі, Литви, Чехії та інших країн), аби вклонитися чудотворній, коронованій Папою Римським іконі Матері Божої Бердичівської, яку називають окрасою України, Волині і Поділля. Наймолодший паломник – 2-місячний Яків з Білої Церкви, який провів у дорозі 5 днів. Найстарший – 79-річний Юзеф з Коростеня, паломництво з Житомирського собору тривало 2 дні.

На святі були присутні заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко, Бердичівський міський голова Василь Мазур представники місцевих органів влади, єпископ-ординарій Києво-Житомирської дієцезії Ян Пурвінський, Львівський архиєпископ, митрополит Мечислав Мокшицький, єпископ-ординарій Кам?янець-Подільської дієцезії Л. Дубравський, заступник Посла Словацької республіки в Україні Шафін Марек, Генеральний консул Республіки Польщі у м. Вінниці Кшиштоф Свідерек, Почесний консул Республіки Польщі у Житомирі Юрій Водерацький, паломники з усіх дієцезій України.

Бердичівський міський голова Василь Мазур привітав усіх присутніх на гостинній бердичівській землі. „Ми пишаємося тим, що така святиня належить нашому місту, – сказав він. – Бердичів дав світові багато визначних постатей, місто має багату історію і гарні традиції, а головне – тут уміють цінувати злагоду між людьми. Чим більше людей приходить у ці дні до Бердичева, тим радісніше і добріше стає наше свято”. Всім присутнім Василь Мазур побажав, щоб спілкування з іконою додало їм життєвої сили, щоб у їхніх серцях залишилися гарні теплі спогади про місто і бажання приходити сюди знову і знову.

Заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко від обласної адміністрації і обласної ради щиро привітав всіх присутніх з престольним святом кармелітської спільноти Бердичева, всіх віруючих, що прийшли вшанувати ікону Матері Божої Бердичівської, яка є заступницею міста Бердичева і найбільшою католицькою святинею України.

Віктор Балюрко назвав відродження ікони Матері Божої Бердичівської свідченням перемоги життя, перемоги духу. Вітаючи всіх присутніх зі святом, він запевнив, що житомирська влада, нова українська влада разом з народом зробить все для відродження Житомирщини і України, інформує управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

Довідково: У 1753 році Папа Римський дав дозвіл на коронування ікони Матері Божої Бердичівської, надіславши дві золоті корони. Знаменна для міста подія – коронація Бердичівської ікони Богоматері – відбулася 16 липня 1756 року. Під час другої світової війни ікона зникла. На початку 90-х років копію старого образу створила краківська художниця Божена Муха-Совінська. Нова ікона у 1997 році була освячена Іваном Павлом ІІ у Кракові, а 19 липня 1998 року, з дозволу понтифіка, відбулася урочиста церемонія коронації ікони. Щорічно участь у паломництві беруть участь понад 4 тис. прочан з усієї України і дальнього зарубіжжя.

Фото ТРК “ВІК”