Сергій Рижук: “Ми – господарі на своєму полі”

Сергій Рижук під час робочої поїздки Андрушівщиною: «Підприємство „Імпак” – зразок успішної реалізації Програми агропромислового розвитку Житомирщини».

6 липня голова облдержадміністрації Сергій Рижук здійснив робочу поїздку в Андрушівський район, відвідавши ПП „Імпак” в селі Гальчин та ВАТ „Червонський цукровик”. Його супроводжували перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко та заступник голови обласної ради Михайло Чигир, інформує Репортер Житомира Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Приватне господарство “Імпак” (керівник – Сергій Малиновський) було створене у 1992 році як сімейне господарство, що спеціалізується на промисловому виробництві картоплі. Починали займатися культурою на площі у 7 га, нині підприємство обробляє близько 3,5 тис. га. Під картоплю (насіннєву і товарну) відведено 750 га, з них елітні сорти займають 200 га.

“Імпак” спеціалізується на виробництві високоякісної овочевої продукції, а також насіннєвого матеріалу (картопля), активно веде селекційну і дослідницьку роботу. Гордість підприємства – власні виробничі активи: сучасні овочесховища, новітні імпортні лінії по миттю, сушці, фасуванню свіжих овочів, сучасна сільгосптехніка.

Штат працюючого персоналу налічує близько 90 висококваліфікованих працівників, в сезон ця цифра збільшується утричі. Заробітна плата на підприємстві – 2,5 – 3 тис. грн. Підприємство має ділові зв’язки з Німеччиною, Голландією, Чехією, тому його працівники мають можливість стажуватись на провідних підприємствах Європи. “Імпак” запроваджує новітні технології вирощування і зберігання продукції.

Для компанії головною культурою виробництва є картопля – культура непроста, але досить приваблива своєю рентабельністю. Продукція ПП “Імпак” під торговою маркою „Овочиста” постачає свою продукцію в мережу супермаркетів Київа, Одеси, Дніпропетровська. До провідної групи продукції підприємства входять морква, буряк столовий, цибуля ріпчаста, які також фасуються на підприємстві для супермаркетів під торговою маркою “Овочиста”. Підприємство займається також вирощуванням селери, редиски, зеленої цибулі, решту площ займають зернові, бобові та олійні культури.

Очільник області, оглянувши господарство, високо оцінив його здобутки. “Програма агропромислового розвитку Житомирщини, – зазначив він, – успішно реалізується на цьому підприємстві. Ця агрофірма – прообраз агрокомбінату, де продукція йде від поля до прилавку. Це господарство ще раз доводить, що Житомирщина – не депресивний регіон, а область з розвиненим картоплярством, овочівництвом. Середня врожайність картоплі – 300 ц/га, а тут збирають 600 – 700 ц/га”.

Сергій Рижук зазначив, що господарство впроваджує сучасні технології. Приміром, зрошення овочів поєднується з підживленням мікроелементами. “Ми – господарі на своєму полі, – наголосив очільник області, – тут працює вітчизняний виробник, тут немає закордонних грошей”. Він зазначив, що, крім Андрушівського, є ще 5 „картопляних” районів – Любарський, Чуднівський, Брусилівський, Радомишльський, Житомирський.”

Керівник господарства Сергій Малиновський подякував за увагу і оцінку господарства. Він підкреслив: “Якщо до будь-якої справи прикласти бажання, тоді можна досягнути успіху. А тут за 3-4 місяці ми бачимо результати своєї праці. Наша задача – збільшувати не площу посівів, а врожайність культур”.