Що пити влітку: гід по сортах “мінералки”

Для повноцінної роботи нашому організму необхідно отримувати не менше двох літрів води в день. Проте далеко не вся вода однаково корисна!

C кожним роком стає все менше води, придатної для пиття. І не тільки через катастрофічне забруднення водних ресурсів. Інженери-екологи давно розробили ефективні методи підготовки водопровідної води. Але через аварійний стан наших труб рідина, що витікає з них, питною водою можна назвати лише з натяжкою, і навіть побутові фільтри не в змозі зробити її бездоганно чистою. Де ж вихід? У Європі, наприклад, вода з труби йде виключно на технічні потреби, а для пиття та приготування їжі використовують бутильовану. Можна наслідувати їхній приклад, але для цього необхідно розбиратися в асортименті фасованих вод.

Жива чи мертва

Всю воду на полицях наших магазинів умовно можна розділити на природну мінеральну і штучно мінералізовану (або підготовлену). Першу добувають з унікальних, до того ж офіційно зареєстрованих екологічно чистих природних джерел та підземних родовищ. Її якість відповідає всім необхідним для питної води санітарним нормам, тому вона не потребує спеціальної обробки. Цінна сировина проходить лише механічну очистку, а потім розливається в пляшки (в безпосередній близькості з джерелом).

Таку воду називають живою, оскільки в ній зберігається первозданний мінеральний і сольовий склад, а також присутня цілюща енергія природного джерела. Не дивно, що саме її вважають найбільш цінною для нашого організму.

На жаль, мало джерел на території Україні відповідають оптимальним санітарним вимогам, тому більша частина бутильованої мінералки є підготовленою. Для її виробництва можуть використовуватися не тільки поверхневі або підземні водні ресурси, але навіть вода з центрального водопроводу. Здобуту вологу ретельно очищають, піддають демінералізації, обробці ультрафіолетом, сріблом і т. д. А потім розчиняють в ній необхідні мінеральні речовини. Так, вона чиста і безпечна з точки зору мікробіології. Але, на жаль, не володіє цілющими властивостями природної.

Вода як ліки

В ході соціального опитування виявилося, що не всі покупці звертають увагу на написи на етикетці. Тим часом тільки столову воду можна вживати для втамування спраги або приготування їжі. Низький рівень мінералізації (кількість розчинених речовин) і необхідний мінімум корисних речовин дозволяє пити її без обмежень. Вона не надає лікувального впливу, при цьому стимулює роботу шлунково-кишкового тракту і видільної системи. Саме цю воду фахівці радять споживати щодня всім, хто прагне вести активний і здоровий спосіб життя.

У випадку, якщо на етикетці є напис лікувально-столова, покупець повинен бути більш виборчим. Можна випити пляшку як освіжаючий напій, але не робити це регулярно. Через особлиий хімічний склад такий напій має лікувальні властивості і тому «вимагає» певної схеми прийому та рекомендацій лікаря.

До цієї групи відносять такі добре знайомі нам мінеральні води, як «Миргородська», «Лужанська», «Поляна Квасова», «Боржомі» і т. д. Важливо! Лікувально-столові води, як і всі ліки, мають протипоказання.

Третя категорія – це лікувальні мінеральні води («Нафтуся», «Куяльник»). Їх можна пити тільки в лікувальних цілях відповідно до рекомендацій лікаря. У вільному продажу її можна зустріти не завжди.

Залежно від іонного складу води також діляться на хлоридні, сульфатні, гідрокарбонатні, натрієві, магнієві, кальцієві та інші. Кожна категорія має свої лікувальні властивості і протипоказання.

Правила вибору

На думку фахівців, більш до 50% мінеральних вод не відповідає напису на упаковці «природна мінеральна» – у більшості випадків вони являють собою очищену рідину з водопровідного крана. Що робити покупцеві?

Купуй воду відомих фірм-виробників. Згідно з результатами досліджень Центру незалежних споживчих експертиз «Тест», з перевірених 16 найменувань питної води тільки «Моршинська» (ВАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», Львівська обл., М. Моршин) і «Станіслава» (ЗАТ«Ізумруд», Полтавська обл., Кременчуцький р-н, с. Майбородівка) є істинно мінеральними (з більш детальними результатами дослідження можна ознайомитися на сайті www.test.org.ua).

Обирайте воду відповідно до індивідуальних потреб. Якщо на етикетці немає рекомендацій по вживанню, самостійно вивчайте мінерально-сольовий склад води, а потім порадьтеся з гастроентерологом, чи підходить вона вам. Також зверніть увагу на зазначення ступеня кислотності. Ідеальний рівень рН дорівнює 7. Якщо вода продається з показником нижче цієї цифри, вона називається кислою, вище – лужний. Для точного попадання в ціль потрібно знати кислотність свого шлункового соку.

Зовнішній вигляд. Якісна вода безбарвна і прозора, без осаду або каламуті. Виняток становлять лікувальні напої, але про можливість осідання солей виробник повинен попереджати на етикетці.

Вода з газиками

Пам’ятайте, що насичена вуглекислим газом вода не піде на користь маленьким дітям і людям, що страждають захворюваннями шлунка та підшлункової залози. Відчиніть кришку пляшки і дайте воді можливість відстоятися: через деякий час гази зникнуть.

Зміна питної води, наприклад, під час відпустки, часто викликає неспецифічну реакцію організму, зокрема, блювоту, пронос, болі в животі. Захопіть з собою в дорогу кілька пляшок звичної мінералки.

За матеріалами: “Твоє здоров’я”