З техногенно-екологічною безпекою та протипожежним захистом населення в області якраз не все гаразд

19 липня в житомирській ОДА відбулось чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Засідання провів перший заступник голови облдержадміністрації, голова комісії Микола Олещенко.

Про це Репортерові Житомира повідомляє управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Першим розглядалось питання про стан протипожежного захисту об’єктів зберігання ракет і боєприпасів Міністерства оборони, розташованих на території області. Таких об’єктів на Житомирщині чотири. За рік, що минув з часу їх перевірки, проведена робота по усуненню недоліків, оновлена служба захисту. Однак є й проблемні питання.

Рішенням комісії рекомендовано командирам військових частин вжити заходів щодо очищення та утримання у відповідному стані охоронних периметрів технічних територій, протипожежних смуг навколо сховищ (складів) та майданчиків відкритого зберігання боєприпасів, техніки і майна; приведення та утримання в постійній бойовій готовності до використання пожежної, спеціальної техніки та обладнання, а також особового складу для їх можливого залучення до гасіння пожеж.

Щоб трагедія не повторилася…

На засіданні комісії також обговорили питання стану протипожежного захисту установ соціальної сфери та освіти з цілодобовим перебуванням людей.

Враховуючи трагедію, що сталася 10 липня цього року у геронтологічному закладі с. Біле на Рівненщині, де загинуло 16 людей, питанням протипожежного захисту таких закладів приділяється максимальна увага. На території області є 16 інтернатних установ, в яких на державному утриманні перебувають 2,5 тисячі людей. В результаті перевірок органів державного нагляду у сфері пожежної безпеки виявлені недоліки, які можуть стати безпосередньою причиною виникнення пожеж та створювати загрозу безпеці людей у разі її виникнення.

Особливу стурбованість викликає стан Ходорківського психоневрологічного інтернату, що у Попільнянському районі. Головний державний інспектор області з пожежного нагляду Ігор Стельмашов доповів, що приміщення інтернату старої забудови, має дерев’яні перекриття, шляхи евакуації на випадок пожежі не відповідають вимогам пожежної безпеки.

Заклади освіти

Проведеними оперативними перевірками виявлено 12 тисяч порушень пожежної безпеки у закладах освіти області, численні випадки недотримання норм пожежної безпеки у закладах охорони здоров’я.

Звичайно, обладнання об’єктів автоматичними установками пожежної сигналізації та системами оповіщення про пожежу потребує чималих коштів, але якщо у гуртожитках просто захаращені запасні виходи і не виконуються елементарні вимоги безпеки, наголосив Микола Олещенко, до керівників закладів, у підпорядкуванні яких перебувають ці гуртожитки, вживатимуться суворі заходи реагування.

Рішенням комісії рекомендовано провести перевірки стану пожежної безпеки з нічним перебуванням людей, у тому числі розважальних закладів, наявності необхідної кількості та стан шляхів евакуації тощо. При виявленні порушень будуть вживатись заходи реагування згідно з чинним законодавством, у тому числі зупинення подальшого функціонування об’єктів.

Протипожежна безпека на базарах

Розглянувши стан протипожежного захисту роздрібних ринків області, члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнали роботу адміністрацій ринків щодо організації протипожежного захисту недостатньою. Рішенням комісії рекомендовано розробити заходи щодо усунення недоліків у протипожежному захисті об’єктів, поновити на кожному ринку плани-схеми розміщення торгових місць, об’єктів, привести в робочий стан гідранти, розміщені на територіях ринків, тощо.

Медицині катастроф – належний розвиток

Обласна комісія розглянула також питання про розвиток Державної служби медицини катастроф місцевого рівня. Прийнято рішення при формуванні бюджету на 2012 та наступні роки передбачати кошти для поновлення медичного обладнання для відділень, станцій швидкої медичної допомоги; придбання санітарного транспорту; створення резерву медикаментів на випадок виникнення надзвичайної ситуації техногенного або природного характеру.

Також заплановано на базі обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф відкрити навчально-тренувальний відділ для підготовки немедичних працівників до надання першої допомоги при нещасних випадках, надзвичайних ситуаціях.