Олевська «Свобода» святкує свою першу річницю

Так склалося, що для свободівців Олевська кінець серпня 2011 р. видався багатим на події.

20-ліття Української Незалежної держави, 70 років проголошення Олевської республіки та остаточного формування її війська – «Поліської Січі» – факти відомі і достоту висвітлені.

Є в олевських націоналістів в ці дні ще одне свято – виповнюється рік від заснування Олевської районної організації, яка влилася у Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Саме в ці дні активістами національного руху Олевська на зборах, ініційованих Юрієм Ковалінським, було прийняте рішення про створення нового свободівського осередку.

Зараз це самостійна потужна організація, яка має чотири (з 30-ти) депутати в міській раді, втілює в життя в Олевську «Програму захисту українців». А що передувало цьому, що стало тим міцним підмурівком становлення націоналістичної формації на «окупованому» партіями переважно лівого спрямування, житомирському Поліссі?

«Кропітка щоденна робота. Ще до створення організації ми розпочали роботу. Основним завданням було розповсюдження агітматеріалів: газет та листівок. Лише 15 вересня 2010 року, коли виборча компанія до місцевих рад була в повному розпалі, ми, незважаючи на всілякі зволікання державних чиновників, зареєстрували, відповідно до чинного законодавства України, Олевську районну організацію ВО «Свобода», та взяли участь у виборах до місцевих рад. Незважаючи на короткий термін передвиборчої агітації та на зухвалі погляди деяких політиканів, щойно створена Олевська організація, швидко набравши обертів, гідно посіла друге місце серед шістнадцяти місцевих осередків партій, котрі боролися за депутатські мандати до Олевської міської ради», – ділиться голова організації Юрій Ковалінський.

Здобувши 12,5% депутатських місць, свободівці створили та зареєстрували фракцію, яка з перших днів розпочала відстоювати інтереси виборців в Олевській міській раді. Головою фракції було обрано Віктора Коца, до її складу входять депутати Цветкова, Давиденко та Шепетько. Лише вкрай стиснена передвиборча кампанія та підступи політичних опонентів, які, маючи більшість в районній виборчій комісії, не дозволили націоналістам ввійти до складу районної ради.

«Однією з перших наших ініціатив в міській раді стала вимога накладення вето на Податковий кодекс. Реагуючи на звернення громадян, домоглися зменшення фіксованого податку для підприємців-олевчан на 20%. Вирішуємо безліч питань щодо звернень громадян побутового характеру, адже Олевськ – місто невелике», – коментує роботу фракції голова Віктор Коц.

21 серпня 2011 р. Олевщина, як, власне і Україна, вперше, завдяки ініціативі свободівців, масштабно відзначила 70-річчя проголошення Олевської республіки та УПА “Поліська Січ”.

«Ще до офіційного створення організації були намічені віхи діяльності організації. Серед гурту питань національної пам’яті гостро постало вшанування Олевської республіки та її діячів. Адже встановлені три роки тому дошки пам’яті про Бульбу-Боровця були поглумлені місцевими вандалами. Створивши ініціативну групу та провівши роз’яснювальну роботу, свободівці, за підтримки мешканців Олевська та депутатів Олевської міської ради, ініціювали та встановили пам’ятний знак до визначної дати визвольних змагань українців за незалежність рідної держави. Фінансову допомогу надали підприємці Олевська, зокрема й наші депутати, та голова обласної «Свободи» Сидір Кізін», – продовжив розповідь Ковалінський.

«Пам’ятний знак до 70-річчя проголошення Олевської республіки”одночасно став не лише символом боротьби за незалежність в переддень 20-ї річниці незалежності України, окрасою міста та звітом річної діяльності Олевської організації, а й вагомим внеском до 20-річчя діяльності ВО «Свобода», яке також відзначається цьогоріч. Варто сказати про небайдужість олевчан до героїв Олевської республіки: до самого вечора люди, які не змогли бути присутніми на мітингу, несли квіти до пам’ятного знаку», – підсумував голова Житомирської обласної організації Сидір Кізін.