Сім найбільш незвичайних прапорів світу

Сьогодні в Україні святкують День державного прапора України. Цікаво дізнатися, які держави можуть похвалитися оригінальними національними прапорами в світі.

Сьогодні у світі існує 194 держави, визнаних абсолютною більшістю (більше 2/3) інших держав. Всі вони мають герб, гімн і, звичайно, прапор. Найстарішим прапором можна вважати датський Даннеброг – червоне прямокутне полотнище із зображенням білого скандинавського хреста. Історія цього прапора йде корінням в XIV століття.

За цей час змінилися сотні державних правителів, змінилися кордони десятка держав, з’явилися і зникли безліч прапорів. Між тим, сьогодні багато з них можна сміливо назвати творами мистецтва. Адже на них розміщені і небесні тіла, і представники флори і фауни, і навіть зброю.

Самий монохромний

Державний прапор Лівії – єдиний в світі національний одноколірний прапор, на якому, до того ж, немає будь-яких додаткових деталей, малюнків або написів. Зелений колір прапора символізує іслам, який є державною релігією Лівії, а також «Зелену революцію» Муаммара Каддафі. Прапор був прийнятий 11 листопаді 1977 року, і являє собою прямокутне полотнище з відношенням сторін 1:2.

Правда, у зв’язку з останніми подіями в Лівії, не виключено, що незабаром державний прапор країни буде виглядати дещо інакше. Так, вже 22 серпня Посольство Лівії в Україні вивісило біля свого будинку червоно-чорно-зелений прапор, який використовують прихильники опозиційної Національної перехідної ради.

Самий вигадливий

Прапор Непалу – єдиний у світі, що має не прямокутну форму. Він складається з двох прямокутних трикутників червоного кольору, розташованих один під іншим, меншим катетом до древка прапора, а великим – паралельно землі. Всі полотнища окантовані облямівкою синього кольору. На верхньому трикутнику розміщено біле зображення місяця, на нижньому – сонця (раніше місяць і сонце зображувалися з особами). Темно-червоний колір вважається національним кольором країни, а синій – символом миру. Вважається, що трикутники, складові полотнища прапора Непалу, – це комбінація двох вимпелів гілок династії Рана, що правила країною в минулому. Трикутна форма нерідко розуміється і як символ Гімалайських гір, і як уособлення єдності в країні двох релігій – буддизму і індуїзму. Офіційно прапор затверджено 16 грудня 1962 року.

Самий квадратний

Прапор Швейцарії представляє собою червоне квадратне полотнище з білим прямим хрестом в центрі, кінці хрестовин якого не досягають країв полотнища. Хрестовини рівновеликі, і при цьому довжина кожної хрестовини на 1/6 більша, ніж її ширина. Офіційно введений в якості державного прапора Швейцарії в XIX столітті. Цей прапор походить від герба кантону Швіц (одного з трьох кантонів, що утворили Швейцарську конфедерацію в 1291 році). Вперше прапор такого виду використовувався в битві при Лаупене в 1339 році. Однак якщо кольори прапора залишалися незмінними з часів Священної Римської імперії, то форма прапорів змінювалася протягом століть: це був і трикутний прапор конфедерації, і білий хрест, що складався з 5 однакових квадратів, на червоному тлі. З 1889 року квадрати перетворилися на хрест.

Втім, ще одна країна з квадратним прапором – Ватикан. Прапор цієї держави був створений за зразком прапора Папської області і становить квадрат, розділений на дві вертикальні смуги. У центрі білої смуги – герб Ватикану (два схрещених ключа під папською тіарою). Прапор Ватикану був прийнятий 7 червня 1929 папою Пієм XI в рік підписання Латеранських угод і створення незалежної держави Святого Престолу.

Найдавніший

Прапор Данії, який самі датчани називають Даннеброг – червоне прямокутне полотнище із зображенням білого скандинавського хреста (прямого хреста, вертикальна хрестовина якого зміщена до древкового краю полотнища). Відношення ширини прапора до його довжини – 56:107. Це найстаріший діючий державний прапор, документально підтверджена історія якого сягає корінням в XIV століття. Прапор зазнав зміни лише одного разу: в 1397 році датська королева Маргарет I об’єднала в Кальмарська унію Данію, Швецію та Норвегію. Тоді в лівому верхньому куті прапора з’явилося 3 корони. У 1523 році від Данії відокремилася Швеція, а в 1814 і Норвегія. Тоді Даннеброг позбувся 3 корон і став саме таким, яким за переказами спустився з небес.

Cамий войовничий

Прапор Мозамбіку – єдиний у світі прапор, на якому зображено сучасну зброю. Причому, автомат Калашникова. Прапор Мозамбіку має п’ять кольорів: червоний (позначає опір колоніалізму, озброєну боротьбу за незалежність і захист суверенітету), зелений (рослинні багатства країни), чорний (Африканський континент), золотисто-жовтий (мінеральні багатства країни) і білий (боротьба мозамбіцького народу за мир). У центрі червоного трикутника розташована зірка, а на ній на розкритій книзі вміщено покладені навхрест зброю і мотика. При цьому зірка символізує надію на міжнародну солідарність з Мозамбікським народом, а ось книга, мотика і зброя є символами освіти, виробництва і оборони.

Самий багатофункціональний

Прапор Філіппін, прийнятий 12 червня 1898 року, єдиний в світі, на якому кольори міняються місцями. Так, у воєнний час верхня смуга прапора – червона, а нижня – синя. Червоний і синій кольори на прапорі означають патріотизм і мужність, а білий трикутник – символ миру і чистоти. Золоте сонце з 8 променями символізує свободу і 8 провінцій, які першими піднялися на боротьбу з Іспанією. Самі ж зірки представляють три острівні групи, що становлять Філіппіни.

Самий строкатий

Прапор Південноафриканської республіки – самий багатоколірний в світі (не рахуючи тих прапорів, на яких розміщені герби держав). Він складається з шести кольорів, які відбивають минуле, сьогодення і майбутнє ПАР. Так, червоний, білий і синій кольори перекочували зі старого прапора (уособлював «біле» минуле держави). Чорний, жовтий і зелений кольори (кольори партії Африканського національного конгресу) покликані символізувати корінне населення і боротьбу проти апартеїду. Прапор був прийнятий 27 квітня 1994 року, після перемоги на виборах президента Нельсона Манделл.

До речі, за буяння фарб з прапором ПАР цілком може змагатися державний прапор Сейшел, прийнятий 18 червня 1996 року. Правда, складається він все ж не з 6, а з п’яти кольорів. Блакитний колір на прапорі зображує небо і море, які оточують Сейшельські острови, жовтий – сонце, яке надає легкість буття, червоний колір відображає в символічній формі єдність людей та їх прагнення працювати заради миру, єдності та любові. Білий представляє верховенство права, а зелений – землю і навколишню живу природу.

За матеріалами: “Коментарі”