В Бердичеві тепер є 6 апаратів “штучної нирки”

У Бердичеві відкрито філію відділення хронічного гемодіалізу обласної лікарні на 6 місць.

На базі Бердичівської центральної міської лікарні 26 серпня відкрито філію відділення хронічного гемодіалізу обласної клінічної лікарні імені О.Ф. Гербачевського на 6 діалізних місць, інформує Репортер Житомира Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

На відкриття приїхав керівник області Сергій Рижук. Був і бердичівський міський голова Василь Мазур. Захід відвідали медичні світила – директор Інституту нефрології АМН України Микола Колесник, головний лікар Житомирської обласної лікарні ім. О. Гербачевського Михайло Борщівський.

Сергій Рижук: “Непересічна подія в системі охорони здоров’я Житомирщини – створення філії гемодіалізу. Це стало можливим завдяки спільним зусиллям обласної державної адміністрації, депутатського корпусу обласної ради, управління охорони здоров’я, адміністрації обласної клінічної лікарні.

З обласного бюджету на ремонт та оснащення орендованих для розміщення філії приміщень на базі Бердичівської ЦМЛ було спрямовано понад 300 тисяч гривень.”

Відтепер хворі з хронічною нирковою недостатністю, які мешкають у Бердичівському та прилеглих до нього районах, отримають адекватну високоспеціалізовану допомогу за місцем свого проживання, що розвантажить відділення хронічного гемодіалізу обласної клінічної лікарні.

В обласній клінічній лікарні гемодіаліз як метод замісної ниркової терапії використовується з 1992 року. Наразі відділення хронічного гемодіалізу обласної клінічної лікарні імені О. Ф. Гербачевського оснащене 31 апаратом «штучна нирка» та системами водопідготовки до них виробництва фірми GAMBRO (Швеція). 14 апаратів знаходиться безпосередньо в обласній клінічній лікарні, 5 апаратів – у філії відділення на базі Новоград-Волинського міськрайТМО, 6 апаратів – у філії відділення в Коростенській ЦМЛ та 6 апаратів – у щойно відкритій філії відділення в Бердичівській ЦМЛ.

___________________________________________________________________________

Кількість хворих, котрі потребують лікування методами замісної ниркової терапії, щороку зростає. Якщо у 2004 році на лікуванні гемодіалізом перебувало 53 пацієнта, то в даний час лікування методами замісної ниркової терапії отримують 198 пацієнтів та 30 пацієнтів лікуються методом постійного амбулаторного перитонеального діалізу.

Найближчим часом можуть потребувати лікування методами замісної ниркової терапії ще 135 пацієнтів (це хворі з ІV-V ступенем хронічної ниркової недостатності).
Хворі з хронічною нирковою недостатністю отримують лікування методами замісної ниркової терапії безкоштовно, за рахунок державних коштів.

У жовтні-листопаді 2010 року компанія «GAMBRO» (Швеція) надала гуманітарну допомогу Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського у вигляді нових 11 апаратів для гемодіалізу INNOVA та системи водопідготовки до них на загальну суму 280 400 доларів США.

Саме ця подія надала поштовх щодо планування відкриття філії відділення хронічного гемодіалізу обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського на 6 діалізних місць у м. Бердичеві.