Житомирська лісова охорона пересіла на броньовик

Житомирська лісова охорона придбала нову техніку для профілактики та боротьби з лісопорушеннями.

“Північні лісгоспи області мають немало проблем з лісопорушеннями. Велика кількість приватних пилорам, суцільні лісові масиви – фактори, що сприяють лісокрадам. Тому лісівники шукають нові способи та засоби боротьби з незаконним обігом деревини. Серед останніх нововведень – запровадження електронного обліку деревини,” – говорить Володимир Ткачук, начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Нещодавно лісогосподарські підприємства придбали нову техніку – броньовик та створили мобільну рейдову бригаду для профілактики та боротьби з лісопорушеннями.

“Ідея створення подібної рейдової бригади з’явилась минулого року. Саме так лісівники вирішили боротися з незаконними вирубками, бо часто звичайні рейдові бригади виявляються неефективними,” – повідомляє Василь Зарічний, перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства.

І справа не в тому, що лісова охорона непрофесійна, просто браконьєри технічно краще озброєні: «Були такі випадки, коли лісова охорона, щоб зупинити автомобіль з деревиною, змушена була перекривати шлях «уазом». Порушники ж просто йшли на таран і тікали з місця події. Тепер ми створили рейдову бригаду, для якої закупили спеціальний автомобіль на базі БРДМ-2, це броньована, розвідувальна дозорна машина, яка має сім тон ваги. Тобто, вона може спокійно перекривати дорогу і ніякий «ЗІЛ-131» не зрушить її з місця,» – каже Василь Зарічний.

Крім того, вона достатньо меневрена та має високу прохідність, що також досить вагомо для болотистої лісової території.

Нова бригада не лише пересуватиметься на військовій техніці, а і озброєння матиме відповідне: автомати Калашникова, карабіни, а також дубинки, наручники та газові балончики «Терен».

Бригада сформована як з працівників лісової охорони, так і колишніх правоохоронців. Передбачені і денні, і нічні чергування.
Задоволення це не таке дороге, як може здатися – броньовик обійшовся лісівникам у 85 тисяч гривень. Це дешевше, ніж новий УАЗ. Перші ж робочі рейди розпочнуться найближчими днями.