Найнесподіваніші соціальні кампанії вересня (фото, відео)

Рекламувати не бренди, а здоров’я і свідомість – найнесподіваніші соціальні кампанії місяця.

Добірку представляє журнал “Фокус”.

Так, кампанією місяця стала реклама “Врятуйте рибу”, створена Revolver Media (Нідерланди).

Відео для некомерційної голландської організації Wakker Dier звертає увагу громадськості на негуманне поводження з рибою. Справа в тому, що для промислового виробництва спійману рибу глушать і виймають тельбухи, коли вона ще жива.

Автори рекламної кампанії запросили на зйомки модель Анціллу Тілію, визнану пару років тому найсексуальнішою вегетаріанкою року. У ролику дівчина танцює стриптиз в клубі. На самому хвилюючому моменті до сцени підходить рибалка і, діставши ніж, починає «потрошити» волаючу танцівницю.

Найбільш “надихаючою” стала рекламна кампанія M&C Saatchi (Нова Зеландія).

Щоб поповнити ряди волонтерів та співробітників, новозеландська поліція вирішила вдатися до послуг відомого рекламного агентства. У підсумку вулиці міст вкрилися графіті в стилі знаменитого британця Бенксі. Малюнки, виконані художником Отісом Фріззелем, служать ілюстрацією того, що будь-який громадянин здатний допомогти торжеству закону. «Ти теж можеш зробити що-небудь видатне!» – свідчить слоган кампанії.

Найбільш двозначною стала рекламна кампанія McCann Erickson Belgrade (Сербія) “Нагнись і … прибери”.

У регіональному відділенні агентства McCann Erickson вирішили закликати мешканців прибирати за своїми собаками. На великих барвистих постерах відображені зі спини люди, якы нахилились, щоб прибрати екскременти своїх вихованців. Слоган цієї зухвалої кампанії говорить: «Заради краси міста. Приберіть за своїм собакою». Креативщики вважають, що велика кількість симпатичних поп на вулицях робить місто привабливим не менше, ніж чистота.

Найбільш нешкідливою рекламною кампанією можна назвати соціальну кампанію, створену GL-HF (Росія), “Не влізай – уб’є”.

Як правило, соціальна реклама про шкоду п’яного водіння рясніє жорстокими кадрами, кров’ю і розчоенуванням. Копірайтери з російського агентства GL-HF пішли іншим шляхом. Головний герой їх ролика, пропустивши в барі пару стаканчиків, намагається сісти за кермо. Однак у нього нічого не виходить – автомобіль пручається як може. Наприклад, ховає кермо, міняє місцями сидіння, перетворюється в акваріум і врешті-решт недвозначно натякає господареві на те, що треба б проспатися – відкриває багажник, де горе-водія чекає готове ліжко.

Найбільш драматичною видання називає рекламний ролик The Bare Film Company (Великобританія) “Побачити і жахнутися”.

Ролик, створений, щоб звернути увагу людей на важке захворювання нейронів (MND), найбільше нагадує фільм жахів «Паранормальне явище». У ньому показано, що відбувається з людиною, яку вражає ця недуга. Головна героїня, симпатична бізнес-леді, за півтори хвилини на очах у глядача проходить всі стадії MND – невидима сила жбурляє її об стіни і скручує в неймовірні пози. У результаті молода і здорова жінка опиняється в інвалідному кріслі.

Найбільш парадоксальною назвали рекламну кампанію Stepping Stone (Канада) “Повії теж люди”.

Канадська профспілка секс-працівників ініціювала кампанію за гуманне і шанобливе ставлення до повій. На рекламних фото симпатичні усміхнені люди різного віку повідомляють: «Я пишаюся своєю повією, яка одна виховує двох дітей. Секс-працівники теж чиїсь дочки», “На моєму весіллі моя молодша повія сказала найкумеднішу промову. Секс-працівники теж чиїсь брати”, “Я задоволена, що дякуючи моїй повії, я закінчила школу. Секс-працівники теж чиїсь матері”.