Петро Саух: “Ботанічний і фруктовий сад – зовсім різні речі”

Вчора відбулося засідання Громадської ради при Житомирському міському голові.

Володимир Дебой сподівається на те, що авторитет і досвід тих, хто входить в цю раду стануть запорукою її успішної діяльності. У ході першого засідання головою Громадської ради одноголосно обрано Петра Сауха, а також заступників – Йосипа Башека, Ларису Ткачук та секретаря ради Ольгу Білобровець.

Ну і тут не обійшлося без “Епіцентру”. Питання виділення землі фруктового саду агроекологічного університету під інвестиційну забудову у ці дні “колотить” чи не весь політичний та бізнесовий бомонд (якщо можна так висловитися). Опозиція, звісно, проти. На горіхи у пресі найбільше отримує Рижук.

Отож, таке важливе питання не могло пройти осторонь уваги поважних членів Громадської ради. На своєму першому засіданні президія Громадської ради затвердила план роботи на 2011 рік та розглянула перше питання, яке стосувалося ефективного використання землі міста Житомира, зокрема – земельної ділянки по вул. Корольова, 39, інформує Репортер Житомира управління по зв’язках із громадськістю житомирської міської ради.

Головне непорозуміння для житомирян із приводу цієї ділянки, на думку голови Громадської ради Петра Сауха та голови Ради підприємців, члена Громадської ради Валерія Онопрієнка – ототожнення Ботанічного саду зі старим фруктовим садом, про територію якого і йде мова. Насправді ж, як з’ясували під час обговорення члени президії, ця ділянка жодним чином не стосується території Ботанічного саду. (Нагадаємо, регіонал Микола Туфанов, окинувши оком привабливу для інвестора територію, назвав її чагарником)

Нині тут ростуть 50-річні фруктові дерева, які вже не плодоносять. За результатами обстеження фахівцями встановлено порушення родючого (гумусового) шару ґрунтів та недоцільність подальшої експлуатації плодового саду, який втратив свою продуктивність і є джерелом розповсюдження грибкових та вірусних хвороб багаторічних насаджень. Фруктовий (а не Ботанічний!) сад нині університетом не використовується, адже потребує значних капіталовкладень.

Керівництво університету пропонує передати територію яблуневого саду у власність міста. Тому головним питанням, яке на сьогодні стоїть перед міської владою – це можливість отримання ділянки у власність міста.

Присутній на засіданні заступник міського голови Петро Закусило зазначив, що сьогодні про будівництво “Епіцентру” мова не йде. А суб’єкт, який виграє аукціон (у випадку продажу земельної ділянки через аукціон), забезпечить житомирян додатковими робочими місцями, до бюджету надійдуть кошти від продажу самої земельної ділянки, щомісячно бюджет міста поповнюватиметься коштами від сплати податку з доходів фізичних осіб.

Фактично, на місці нинішнього яблуневого 50-річного саду може бути будь-який інший соціальний об’єкт чи об’єкт підприємницької діяльності. Територія ж Ботанічного саду не зменшиться. Тут і в подальшому ростимуть сотні видів рослин різних сортів.

____________________________________________________________________________

На першому засіданні члени Громадської ради прийняли рішення про необхідність більш широкого інформування населення через ЗМІ та представників даного органу щодо реальної ситуації, пов’язаної із земельною ділянкою, а також підготовки звернення Громадської ради до міської ради щодо підтримки ефективного її використання.