Права ДАІ обмежили: інспектори не зможуть гальмувати авто “просто так”

Водіїв не повинні зупиняти «просто так» і для перевірки техстану автомобілів (нагадаємо, коли місяць тому вступив в силу закон про скасування техогляду, даішники лякали, що будуть гальмувати авто і прямо на дорозі перевіряти, наскільки воно справне).

Днями Віктор Янукович доручив голові МВС Анатолію Могильову роз’яснити це підлеглим. А також терміново привести всі підзаконні акти, якими зараз керуються інспектори ДАІ, у відповідність з новим законом.

Поки даішники як і раніше вимагають передати їм для перевірки права і техпаспорт (а не пред’явити, як зазначено в законі) і керуються старими інструкціями, які, наприклад, роз’яснюють, коли інспектор має право зупинити транспортний засіб. «Мене зупинили за нібито «невпевнене управління автомобілем», але в новому законі немає такої причини для зупинки», – скаржиться читач Олександр П. (за що мають право зупинити – див. інфографіку).

В Управлінні ДАІ МВС роз’яснили, що інспектор вчинив по інструкції: якщо у нього є сумніви в спроможності водія керувати авто (у даному випадку було різке зниження швидкості), він має право зупинити машину і перевірити, як себе почуває водій за кермом. «Це наказ № 111 від 2009 року, який дає право зупинити будь-якого водія, чим даішники і користуються, хоч це вже й незаконно, – стверджує юрист Олексій Святогор. – Наприклад, водій об’їжджав яму на дорозі – чому змінив напрямок, не об’їжджав – чому не помічає перешкоди і т. д. А після зупинки може з’ясуватися, що у водія, наприклад, перегар «після вчорашнього» – ось і привід для мзди».

Адвокат Вадим Володарський говорить, що дії інспекторів суперечать закону, але поки не відмінили інструкцію, вони зобов’язані нею керуватися. Тому відповідати не сержанту, а керівництву, яке не поміняло «циркуляри» відповідно до закону. «Вважаєте, що вас зупинили незаконно – повідомте про це даїшнику, дізнайтеся його прізвище, посаду та дзвоніть за телефоном довіри ДАІ. Якщо ви нічого не порушили, документи у вас в порядку і ви тверезий, вам тут же побажають «щасливої дороги», – радить Вадим Володарський.

За матеріалами: “Сьогодні”