Шведський дизайнер створив «ідеальний веб-браузер» (фото)

Розкритикувавши повноекранний інтерфейс Safari, а заодно й інших браузерів, дизайнер зі Стокгольма запропонував власний і набагато зручніший, на його думку, варіант.

Фахівець у галузі дизайну Хенрік Енерот (Henrik Eneroth) зі шведської компанії Antrop запропонував розробникам переробити інтерфейс веб-браузерів, зауваживши, що стандартне розташування графічних елементів, яким вони керуються багато років, зараз вже не так зручно, як у минулому. Своїми думками поділився дизайнер в корпоративному блозі.

Під стандартним розташування керуючих елементів браузера мається на увазі, що адресний рядок і вкладки знаходяться над контентом веб-сторінки. Так виглядають всі популярні браузери, включаючи Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, Safari і мобільні версії цих програм. Це зручно, коли ми працюємо з пристроєм, екран якого має невисокуроздільну здатність. Однак на великому моніторі користуватися додатком стає важко, каже Енерот.

Поділитися власними пропозиціями його мотивував режим повноекранної роботи додатків, реалізований в Mac OS X Lion. «Розгорнувши браузер на весь екран мого монітора Apple Cinema, я усвідомив, що як ніби граю мишкою в дартс», – поділився дизайнер – наскільки важко виявилося потрапляти під вкладки.

Зрозумівши, що інженери Apple цю проблему залишили без уваги, Енерот запропонував перемістити і адресний рядок, і вкладки в стовпці з лівого краю. Щоб поділитися своїми ідеями, він використовував платформу розробки інтерфейсів Antetype.

По-перше, по вертикалі може розміститися набагато більше вкладок, ніж по горизонталі, і назви при цьому не будуть обрізатися. Крім того, під назвою сайту абсолютно вільно можна розмістити його опис. Все це дозволить краще орієнтуватися у великій кількості відкритих вкладок, тим більше що в деяких браузерах, тому ж Safari, вони не забезпечуються іконками, у зв’язку з чим знайти потрібний сайт буває проблематично.


Адресний рядок і ярлики вкладок Енерот пропонує перемістити ліворуч у стовпець


Веб-адресу пропонується вводити прямо на кнопці відкриття нової вкладки


Можливість змінити адресу відкритої вкладки як і раніше зберігається


Створення груп шляхом перетягування одного ярлика на інший, як в iOS


Розкриття груп


Переміщення груп на панель вгорі зберігає їх у пам’яті і в хмарі

Адресний рядок Енерот пропонує сховати під кнопкою «New tab» («Нова вкладка»). «Як часто ви змінюєте адресу веб-сайту після того, як на нього зайшли?» – задає риторичне питання дизайнер. На його думку, адресний рядок – це зайвий елемент для того, щоб перебувати на екрані постійно. Підтверджуючи свою теорію, він посилається на розробки Google Chrome, в яких його також пропонується зробити лише допоміжним елементом.

За задумом дизайнера, вкладки можна об’єднувати в групи по аналогії з папками програм на робочому столі iPhone і iPad, просто перетягуючи один ярлик на інший. У цьому випадку різниці між вкладками і закладками вже немає. Відповідно групи можна розгортати і додавати в них нові елементи. Іменуватися група буде автоматично за вмістом. Наприклад, об’єднання закладок Facebook і Twitter створить групу Social Networking («Соціальні мережі»).

Нарешті, групи пропонується переміщати в якусь палітру нагорі, що збереже їх на жорсткому диску. При бажанні розробник браузера може додати функцію автоматичної синхронізації груп з хмарою, в результаті чого вони будуть доступні на інших пристроях. Крім того, зберігання закладок в групах відкриває безліч додаткових можливостей. Наприклад, на основі вмісту можна створювати рекомендації.

Більшості читачів блогу Енерота сподобалися його пропозиції. Деякі з них помітили, що щось подібне вже реалізовано в Google Chrome (за допомогою експериментальних функцій), у проекті веб-браузера OmniWeb і деяких додатках для Firefox, пише CNews.