В Житомирі відбулась презентація груп взаємопідтримки прийомних батьків, батьків-вихователів

27 вересня відбулась презентація груп взаємопідтримки прийомних батьків, батьків-вихователів, присвячена Дню усиновлення.

Усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Кількість українців, які бажають усиновити дитину, зростає щорічно. В Житомирській області протягом 2010 року усиновлено 83 дітей-сиріт, протягом поточного року 78 дітей знайшли собі батьків.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, окрім усиновлення, знаходять прихисток у таких формах сімейного влаштування, як прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. На сьогоднішній день у нашій області створено 169 прийомних сімей та 30 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 509 дітей.

Задля вирішення низки актуальних питань, пов’язаних із вихованням дітей у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, при міських, районних центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді активно створюються та працюють групи взаємопідтримки для прийомних батьків, батьків-вихователів.

Групи взаємопідтримки – це форма об’єднання батьків-вихователів, прийомних батьків, дітей-вихованців, прийомних дітей з метою допомоги у вирішенні нагальних життєвих проблем, покращення емоційного стану, розширення можливостей кожного із членів групи.

Станом на 1 вересня 2011 року працюють 9 груп взаємопідтримки в містах Новограді-Волинському, Коростені, Баранівському, Коростенському, Любарському, Малинському, Новоград-Волинському, Ружинському, Червоноармійському районах.

Великий досвід роботи мають групи взаємопідтримки для прийомних батьків, батьків-вихователів при Новоград-Волинському міському (створена у липні 2009 року), Коростенському міському (створена у лютому 2010 року), Баранівському районному (створена у листопаді 2010 року), Малинському районному (створена у лютому 2010 року) центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, діяльність яких висвітлювали директори відповідних міських, районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на презентації з нагоди відзначення Дня усиновлення.

У презентації взяли участь активні учасники груп взаємопідтримки: мама- вихователька дитячого будинку сімейного типу м. Коростеня – Мойсеєнко Ольга Миколаївна, прийомні батьки з Баранівського району – Щавінські Тетяна Анатоліївна, Олег Станіславович; з Малинського району – Козак Світлана Анатоліївна, Віктор Петрович.

З нагоди Дня усиновлення організатори подякували тим сміливим та терплячим людям, які взяли на виховання у свою родину дитину, тим людям, які дають дітям батьківську любов, турботу, які навчають та підтримують, які допомагають обрати свій життєвий шлях, які дають приклад мужніх та мудрих людей.

Окрема подяка була висловлена засобам масової інформації Житомирської області за активне висвітлення протягом останніх років інформаційної кампанії «Візьміть дитину у родину», яку проводять обласний, міські, районні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, інформує прес-служба облдержадміністрації.