Йосип Запаловський відзначив річницю перебування на посаді голови Житомирської облради

Вчора голова обласної ради Йосип Запаловський з самого ранку приймав вітання від колег та друзів.

Пройшов рік, як він зайняв цю посаду. Звісно, треба було прозвітуватися і прес-служба Йосипа Антоновича скликала прес-конференцію. Керівник депутатського корпусу детально розповів про той комплекс проблем з якими йому довелося зіштовхнутися в роботі.

Найболючіше питання – соціальний захист населення. Чорнобильці, афганці, соціально-незахищені верстви населення потребують матеріальних ресурсів для елементарного виживання у нинішніх умовах. Багато хто приходить на прийом до голови облради. Просять небагато, але для них кожна гривня важлива.

Запаловський каже, що під час прийомів громадян намагається вирішити проблему людини у її ж присутності – викликає відповідального чиновника і дає вказівку допомогти. Звісно, такий стан справ, у першу чергу, через проблеми загальнодержавного значення, тому допомогти усім облрада просто безсила.

Але робота ведеться, і у першу чергу, у напрямку покращення взаємодії депутатів з виборцями. Кожного третього четверга місяця в облраді – єдиний день депутата. Всі обласні обранці в цей день працюють у своїх округах, приймаючи звернення від громадян. Тут, все залежить від добросовісності та активності кожного з обраних.

Запаловський висловлює спостереження: є депутати, які щотижня завалюють облраду пропозиціями, ідеями, пропонують можливості вирішення нагальних питань свого району. Завдяки таким депутатам і здійснюються позитивні перетворення у житті місцевих громад. А є і більш пасивні. Зрозуміло, що виборці таким депутатам дякують набагато менше.

Теж саме стосується і сільських голів. Добре, якщо сільський голова ініціативний, принциповий, порядний, прагне здійснити благоустрій свого населеного пункту, прикладає до цього максимус зусиль. Результат видно одразу – село розквітає, і обласна влада допомагає таким головам, оскільки бачить реальну спроможність навести порядок у своєму селі.

А є такі, які зайняли свою посаду випадково, не проявляють ініціативи, або планують використовувати посаду, виключно, заради власного збагачення. Результат видно – розруха. Страждає перш за усе громада села.

Тому роль керівника на будь-якій роботі дуже важлива. Запаловський вважає, що впорався з керівництвом обласною радою.

Друге болюче питання – ефективне управління комунальним майном обласної власності. Значна частина об’єктів взагалі не використовуються, або ж надходження до бюджету області від їх експлуатації знаходяться на низькому рівні. Саме тому обласна рада проводить процес переукладання договорів аренди, передає частину об’єктів на баланс місцевих громад, залучає інвесторів.

Голова облради гордиться тим, що за увесь час роботи жодний проект рішення, винесений на сесію, не був опротестований прокуратурою, що ще жодного разу сесія облради не розглядала менше 60-ти питань, що, зайнявши крісло голови ради, не звільнив жодного чиновника з опозиційних до діючої влади партій.

Мета Запаловського на наступний рік – знайти гроші, щоб провести на високому рівні рік благоустрою населених пунктів Житомирської області.

Сергій Фещенко