18-річний хлопець вигадав розбійний напад на себе, аби уникнути гніву за загублений телефон

Повідомлення про розбійний напад в одному з сіл Володарськ-Волинського району Житомирщини надійшло до райвідділу наприкінці листопада.

Із відповідною заявою про це звернувся 18-річний хлопець. Він розповів, що напередодні увечері, близько 17.30, він повертався на мопеді додому із райцентру, де працює на одному з камнепереробних підприємств. На вулиці села, через яке він проїздив по дорозі до свого, неподалік автобусної зупинки, троє незнайомих йому парубків напали на нього.

Спочатку збили з мопеда, а потім, застосовуючи ніж, почали погрожувати та вимагати гроші. Врешті, задовольнившись його мобільним телефоном, покинули потерпілого і втекли.

Хлопець, на підтвердження своїх слів, показав оперативникам порізи на долонях обох рук та продірявлений на грудях ножем власний одяг. Звернення до міліції на другий день після вчинення нападу мотивував тим, що час був запізній і до райцентру треба ще добиратись.

Втім, на жаль, так трапляється нерідко. Постраждалі, замість того, аби відразу зателефонувати до найближчого відділу міліції і повідомити про свою біду, зволікають і тим самим допомагають зловмисникам подалі втекти. Тож цього разу оперативники взялися до справи, розуміючи, що згаяно чимало часу, а зовнішність нападників заявник зміг описав досить поверхнево: невідомі молоді парубки, віком до 25 років, одягнені у темне спортивного типу вбрання – і все.

Однак цього ж дня за даним фактом було порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України, розповів начальник Володарськ-Волинського РВ УМВС України в Житомирській області Михайло Невмержицький. З’ясовуючи всі обставини події, працівники міліції виявили у словах потерпілого певні неузгодженості. До того ж, досить швидко вдалося знайти мобільний телефон хлопця. Сучасна модель на дві сім-карти тепер слугувала жителю Володарськ-Волинського, який на запитання оперативників про походження речі щиро зізнався, що термінал знайшов рано-вранці декілька днів тому і вказав місце, де саме. Як з’ясувалось, цим же маршрутом напередодні увечері повертався потерпілий з роботи додому.

У цей час він сам, отримавши направлення на дослідження судово-медичної експертизи, прямував в обласний центр, втім з-пів дороги повернувся, певно, усвідомивши, що якщо на руках і були свіжі порізи, то на грудях, куди, за його словами, штиркали невідомі, подряпини уже майже загоїлись і були, щонайменше, тижневої давнини.

Змоделювавши розвиток подій за зібраною інформацією, оперативники знайшли ще одну неузгодженість у розповіді заявника – відсутність слідів падіння з мопеда, на якому, за його словами, він рухався у момент нападу невідомих. Тож чергова зустріч слідчого з потерпілим закінчилась визнанням останнім своєї брехні.

Цього разу хлопцеві довелося розповідати, як усе було насправді. Приїхавши того вечора додому, він виявив відсутність телефону, яким користувався і який належав його родичеві. Зрозумівши, що загубив мобільний, аби уникнути гніву його власника, парубок і вигадав історію про напад, завбачливо поранивши собі руки ножем та проштрикнувши одяг.

Відтак, тепер постанову про порушення кримінальної справи за фактом розбійного нападу скасовано, а натомість до прокуратури району передано матеріали щодо завідомо неправдивого повідомлення про вчинення злочину. Стаття 383 Кримінального кодексу України за такі дії передбачає покарання від виправних робіт до позбавлення волі на термін до 5 років. Тож, зважаючи на те, що судом уже раніше підтверджена причетність псевдо потерпілого до інших протиправних діянь, така його кримінальна фантазія може закінчитись реальним терміном ув’язнення, інформує Алла Ващенко, СЗГ УМВС України в Житомирській області.