Дебой і Рижук відкрили пам`ятник міліціонерам-чорнобильцям. ФОТО

Декілька місяців тому був закладений перший камінь нового пам’ятнику в Житомирі. 13 грудня відбулось його урочисте відкриття.

Символічний обеліск, який вінчає дзвін Чорнобильської пам’яті, відсьогодні встановлено поблизу адміністративної будівлі УМВС України в області. Пам’ятний знак став символов шани до всіх колег, які віддали своє життя заради майбутнього.

Відкрити пам’ятник працівникам органів внутрішніх справ – жертвам Чорнобиля приїхали перші особи Житомирщини. Сергій Рижук, Йосип Запаловський, Володимир Дебой, керівник УМВС Юрій Івакін та вдова померлого ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС Тамара Соколова перерізали стрічку – перед присутніми постав меморіальний обеліск зі словами «Ім’я твоє та подвиг твій – безсмертні».

Юрій Івакін, начальник обласного управління: «Понад тисячі працівників органів внутрішніх справ Житомирщини брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Кожен із них здійснив тоді, мабуть, найважливіший у житті крок, усвідомлюючи особисту відповідальність за долю країни, виявивши істинну самопожертву, вірність службовому обов’язку. Близько 150 з них серед нас уже немає. І з плином часу цей трагічний список зростає. Відтак за ініціативи ветеранів та працівників органів внутрішніх справ і було споруджено цей меморіальний обеліск».

Сергій Рижук: «Печаль ятрить душу сотень тисяч людей, які відчувають трагедію, що триває уже чверть віку. Це пам’ятник працівникам органів внутрішніх справ: офіцерам, старшинам, рядовим, які одними з перших були у пеклі Чорнобиля і віддавали своє життя заради порятунку інших, тому сьогодні ми складаємо данину їх подвигу».

Йосип Запаловський: «Уже 25 років минуло з цієї страшної трагедії, але рани на тілі нашого народу так і не загоїлись. Життя житомирян можна розділити на дві частини – це до аварії і після неї. Цей пам’ятник увіковічить подвиги людей, які боролись за наше життя і не повернулись з поля бою. Вони назавжди залишаться в наших серцях і пам’яті».

Володимир Дебой: «Я вдячний вам, що ви вшановуєте пам’ять ваших побратимів. Вони першими встали у прип’ятський загін, сформований з працівників органів МВС з усієї України. Вони взяли на себе організацію і безпеку в кожному регіоні, а ви продовжуєте нести її по сьогоднішній день. Цей пам’ятний знак є не тільки шаною загиблим, але й вічною пам’яттю для нас».

Фторепортаж з місця події