На Житомирщині міліція проводить «зелені» рейди

Напередодні Нового року традиційно зростає попит на зелені красуні – чи то ялинки, чи то сосни.

Проте, як відомо, попит породжує пропозицію, а отже і намагаються окремі громадяни на ринках або в місцях стихійної торгівлі незаконно реалізувати лісових красунь.

На жаль, як свідчить практика, у деяких випадках походження дерев – таємниця, невідома іноді навіть тим, хто її продає. А відтак, як повідомив начальник відділу охорони громадського порядку УМВС України в Житомирській області Юрій Дем’яненко, працівники міліції разом з іншими зацікавленими органами проводять спеціальні передноворічні рейди, в ході яких перевіряються і місця зростання ялин та сосен, і місця їх можливого продажу.

Уже сьогодні на виїздах з лісових масивів оглянуті понад 350 одиниць автотранспорту, в результаті чого вилучено близько 20 незаконного зрубаних дерев. Збиток у виявлених випадках складає майже 1,5 тисячі гривень. Проте, оцінка шкоди досить умовна, зважаючи на те, що мова йде про довколишнє середовище.

Водночас, повідомив Юрій Дем’яненко, працівники міліції провели близько 80 рейдів в місцях стихійної торгівлі і на ринках області. За їх підсумками до адміністративної відповідальності за порушення правил торгівлі притягнено близько 20 осіб, інформує Алла Ващенко, СЗГ УМВС України в Житомирській області.

Під час одного з таких рейдів на території м. Житомира були уважно оглянуті усі представлені до продажу ялинки, сосни і екібани з їх гілок. Усі дерева були відмічені спеціальними чіпами, а продавці охоче розповідали, звідки саме привезли живий товар. З їх слів з’ясувалося, що основними постачальниками є розсадники Ружинського, Чуднівського та інших районів області. З сусідніх регіонів завозити зелень економічно невигідно, переконували реалізатори.

А в цілому, вважають і продавці, і покупці, цього року значно покращала ситуація відносно попередження в переддень свят незаконних вирубувань лісових насаджень. Законодавчі зміни істотно і, що особливо важливо, позитивно, вплинули на ринки збуту. З реалізаторами крадених ялинок тепер борються не лише працівники міліції та інші зацікавлені органи виконавчої влади, але і самі підприємці. Оформивши ряд необхідних документів, вони зацікавлені в стабільній реалізації.

“Нелегалів значно менше. Декілька осіб, з’являються вони ближче до обідньої пори. Але ми їх змушуємо піти з базару. Їх дерева не відмічені, а, отже, швидше за все незаконно зрубані”, – поділилися своїми спостереженнями продавці.

А працівники міліції у котрий раз нагадують про правову відповідальність за недбале відношення до природи. Статті як адміністративного, так і кримінального кодексу чинного законодавства передбачають покарання і за незаконну порубку, ушкодження або знищення лісових культур, і за порушення правил торгівлі.