Як святкують народи світу Новий рік

Ялинка, Дід Мороз зі Снігуронькою і шампанське під бій курантів – в нашій країні Новий рік вже давно став святом №1, і ми чудово знаємо, як і де його відзначати, що готувати і що пити.

Але ось чи знаємо ми, як зустрічають це свято, наприклад, на Кубі чи в Японії? Чотири варіанти Нового року з різних кінців світу:

Новий рік по-японськи

Зібратися всією сім’єю, поплескати в долоні і зустріти світанок – найважливіші ритуали японського Нового року. Тут з ним пов’язують не тільки позбавлення від усього поганого, але також звільнення від гріхів і невдач, тому опівночі жителі країни Висхідного сонця дружно вирушають до храмів під дзвін дзвонів, що б’ють рівно 108 разів – стільки, скільки згубних пристрастей, відповідно до буддійських вірувань, обтяжують людину. Вважається, що кожен удар дзвону проганяє одну з них.

З храму більшість японців повертаються додому, щоб зустріти Новий рік за сімейним столом. Традиційним частуванням в цей день є моті – рисові коржі, які печуться з побажаннями багатства і процвітання. В якості основної страви виступають о-сеті-рьорі з бобів, смаженої риби і дрібно нарізаних овочів і морепродуктів, заправлених солодким соусом, і, звичайно, чудовий суп дзоні. З міцних напоїв японці віддають перевагу саке. Вважається, що в Новий рік він особливий.

Новий рік по-кубинськи

Кубинці зустрічають новорічне свято запально у всіх сенсах. Це і спекотні танці під веселі латинські ритми, і спалення ляльок, як символу старого року, і, звичайно, міцний місцевий ром Havana Club. Цим напоєм місцеві жителі щедро діляться не тільки з присутніми гостями, але також з тими, кого не виявилося поруч, виплескуючи для них частину пляшки прямо на підлогу. До речі, місцеві п’ють ром розведеним: змішують його з апельсиновим соком і обов’язково додають шматочки льоду.

Напередодні головного свята зими кубинці наповнюють всю тару в будинку водою, і з боєм курантів виливають її на вулицю з побажаннями такого ж чистого нового року, як і ця вода. Верхом віртуозності вважається, якщо ти встигнеш заодно з’їсти 12 виноградин, загадавши на кожну з них бажання. У цьому випадку майбутній рік повинен виявитися успішним. Часу на все не так вже багато: години тут б’ють лише 11 раз. На дванадцятий їм дають відпочити, щоб зустріти свято разом з усіма.

Стіл кубинців повний різних страв, традиційними з яких є запечена свинина з чорними бобами, а також індичка або молочне порося. Але за столом довго ніхто не засиджується. Потрібно встигнути ще потанцювати і зробити щедрі дари місцевим святим, які замінюють кубинцям Діда Мороза.

Новий рік по-фінськи

Для Фінляндії головним святом є Різдво, але і в Новий рік місцеві жителі не сумують. Вони збираються компаніями найчастіше в ресторані, щоб забути про домашні клопоти, і влаштовують колективні ворожіння. Ворожать по предметам, захованим під чашками, або по олову. Його розплавляють над вогнем і кидають у відро з холодною водою. Застиглу фігурку підносять до освітленої стіни і по тіні пророкують майбутнє. Тут під бій курантів фіни піднімають келихи з шампанським, а ось до півночі і після віддають перевагу місцевій горілці Saimaa, причому не тільки з патріотичних почуттів, а й за її сутність: після цього напою практично не буває похмілля. Секрет в тому, що вона відноситься до класу organic, тобто виробляється з натуральних і екологічно чистих продуктів. Та й держава тут не дрімає. Вона монополізувала алкогольні напої і строго стежить за їх якістю.

В якості закуски можуть бути абсолютно різні страви: від чіпсів з сосисками до національної оленини і в’яленої риби. Все з’їдається буквально за годину-дві. Потім фіни йдуть спати, щоб не заважати Йоллопуккі, місцевому Дідові Морозу, розносити подарунки.

Новий рік по-французьки

Святкова ніч для французів – це прекрасний привід зібратися компанією вдома або на костюмованому балу, випити і побалагурити.

Відзначення Нового року починається тут з вечері. На столі красуються страви з фуа гра, омарів, копченої сьомги, устриць та інших продуктів. Головне, щоб вони були вишуканими, а ще краще, рідкісними. Тут дуже буквально сприймають фразу: як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш.

Під бій курантів французи відкривають пляшку шампанського, найчастіше Veuve Clicquot, щоб влитися в новий рік, повними бульбашок і оптимізму. Також опівночі вони обіймаються з тими, хто поруч. Залишок ночі місцеві жителі веселяться, танцюють і співають, пише сайт “Аргументів і Фактів”.