Новорічна обіцянка Держкомзему – ліквідувати борги з видачі державних актів

21 грудня відбулося засідання колегії Головного управління Держкомзему у Житомирській області, на якому розгядались питання про стан виконання постанов Кабміну територіальними органами Держкомзему у Житомирькій області, підсумки проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо запровадження ринку земель сільськогосподарськогго призначення.

В області зареєстровано та видано більше 27,7 тис. державних актів на право власності та на право постійного користування земельними ділянками та зареєстровано більш ніж 18,7 тис. договорів оренди землі. На виконання завдання Уряду України щодо видачі правовстановлюючих документів на землю, котрі виготовлені у період із 2007 по 2011 роки, в області видано 5679 державних актів на землю та зареєстровано 347 договорів оренди землі, що складає близько 62% від включених до реєстру. Залишаються не виданими громадянам з різних (обґрунтованих) причин 3,5 тис. правовстановлюючих документів.

За останній період особлива увага була приділена ліквідації черг і заборгованості з видачі державних актів на право власності на земельні ділянки в Житомирському районі. «Ми прикладаємо максимум зусиль для того, щоб реєстрація йшла без затримок. Вже у найближчому часі борги за видачу державних актів будуть ліквідовані», – заявив Валерій Чеп’юк, начальник відділу.

З провідних напрямів реалізації земельної реформи – різні досягнення і прорахунки, хоча в цілому, обласна землевпорядна служба поставлені завдання виконала. Серед позитивних результатів роботи землевпорядників Житомирщини – покращення інформаційно-роз’яснювальної роботи. В області пройшло 622 сходи сіл та селищ, 144 засідань круглого столу, 75 навчань, нарад, семінарів стосовно завершення земельної реформи та запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення. Крім проведених заходів забезпечується обговорення земельної реформи на телебаченні, радіо, друкованих та електронних ЗМІ.

Щотижня у прямому ефірі телеканалу «Житомир» транслюється передача «Земельна реформа», передача «На своїй землі», на обласному радіо та ФМ-радіостанції «Житомирська хвиля» – також передача «Земельна реформа» та «Час господаря». Збільшилась кількість опублікованих матеріалів у друкованих ЗМІ області в декілька разів. За липень-грудень опубліковано 246 матеріалів. На офіційному веб-сайті dkzem.zt.ua/ Головного управління розміщено 163 матеріали, що в 6 разів більше, ніж в минулому році.

«Задача землевпорядної служби сьогодні – активно роз’яснити власникам земельних ділянок основні норми законопроекту «Про ринок земель», заспокоїти громадян у їх побоюваннях, – зазначила Тетяна Нікітчина, – Суспільство має бути обізнане зі своїми правами та обов’язками, щоб убезпечити себе у майбутньому».

На завершення начальник Головного управління Василь Ткачук зазначив, що пріоритетом залишається завершення земельної реформи. Нинішні темпи роботи – непогані. Згідно комплексної оцінки територіальних органів земельних ресурсів Держземагенства, Житомирщина знаходиться на 8 місці серед інших областей України. Однак у деяких районах ще є потенціал підтягнутися.

Прес-служба Головного управління держкомзему у Житомирській області