Wikipedia закриється. На знак протесту

Творець одного з наймасштабніших і популярних проектів у інтернеті, Джиммі Вейлз, всерйоз проробляє питання про закриття ресурсу Wikipedia.

Засновник Wikipedia розмістив таку інформацію на своїй особистій сторінці. Одним з варіантів призупинення роботи Wikipedia Джиммі Вейлз вважає тимчасове видалення контенту, розміщеного на сторінках сайту.

Для тих, хто не знає, якщо, звичайно, такі є, повідомимо, що Wikipedia є найпотужнішою енциклопедією, яка містить інформацію практично про все існуюче на планеті Земля і за її межами. І от таке інтернет-диво може просто перестати працювати.

Причиною такого рішення Джиммі Вейлза послужив законопроект під назвою «Stop Online Piracy Act» (або SOPA), який має намір схвалити конгрес США, причому вже скоро – 15 грудня. Законопроект SOPA пропонує за рішенням суду відключати будь-який інтернет-ресурс, через який поширюється неліцензійний контент, навіть якщо власник цього сайту ніяк не причетний до поширення такого контенту.

За словами противників закону, серед яких Google, Facebook і Twitter, він грунтується на твердженні, що кожен винен, поки не буде доведено протилежне. У цьому випадку правовласники зможуть засудити практично будь-якого користувача і будь-яку інтернет-компанію.

Зовсім недавно, до кроку, який пропонує зробити Джиммі Вейлз, змушені були вдатися співробітники італійської Wikipedia. Справа в тому, що в Італії хотіли прийняти закон, який ідентичний американському. Відключення Wikipedia в Італії, а також ряд інших акцій призвели до того, що італійський законопроект зазнав ряд змін, повідомляють «РІА Новини».

Джиммі Вейлз вважає, що американський законопроект набагато серйозніший італійського. Засновник Wikipedia також запропонував усім редакторам ресурсу проголосувати за рішення про тимчасове відключення. Зазначимо, що більшість редакторів підтримують ідею Джиммі Вейлза.