Сім бар’єрів для переохолодження: бульйон, шкарпетки і тверезий спосіб життя

Напередодні приходу в Україну лютих морозів корисно дізнатися, як не перетворитися на крижинку на вулицях міста.

Температура повітря в країні стрімко знижується, так що все більше українців із здриганням думають про те, як же пересуватися по замерзлому місту, щоб самим не перетворитися на бурульку.

Як стверджують медики, постраждати від переохолодження можна навіть при плюсовій температурі. Зазвичай організм починає відчувати дискомфорт, коли температура повітря знижується до +7. Під дією холоду дрібні кровоносні судини звужуються, а «зекономлена» кров йде на обігрів внутрішніх органів. Першими починають відчувати недостатній обігрів пальці рук і ніг, вуха і ніс – ті місця, де жировий прошарок, який дозволяє зберегти організму тепло, дуже тонкий. Так що спочатку замерзає шкіра, а потім вже підшкірний шар, судини, м’язи, нерви і навіть кістки. І для цього не потрібна занадто низька температура, цілком вистачить -2.

Правила виживання на морозі

1. Одягатися за принципом «краще тонше і більше». Тобто, при тривалому перебуванні на морозі замість теплого шерстяного светра краще надягти кілька тонких трикотажних кофтин. Такий підхід до одягу попередить появу поту, а його поява на морозі – небезпечна. «Багатошаровість» ж дозволить у будь-який момент зняти зайву кофту, відрегулювати тим самим потребу організму в теплі.

2. Захищати відкриті ділянки шкіри. Виходячи на вулицю, потрібно не забути рукавички, шапку для голови та вух, а також шарф для носа і щік. Відсутність шарфа допоможе компенсувати високо піднятий комір пальто чи куртки.

3. Не виходити на вулицю з порожнім шлунком. Не варто залишати затишний теплий будинок голодним. Перед виходом на вулицю потрібно добре поїсти (найкраще – щось висококалорійне), а в сумку покласти невеликий перекус (печиво, шоколад), щоб завжди можна було вгамувати раптово виникле відчуття голоду.

4. Взяти запасний одяг. При тривалому перебуванні на вулиці важливо мати з собою хоча б комплект запасних шкарпеток. Адже заміна промоклого від води або поту одягу на сухе допоможе уникнути переохолодження.

5. Прихопити термос з гарячим чаєм, кавою або бульйоном. Порція теплого пиття – відмінний засіб для зігрівання організму.

6. Активна робота пальцями рук і ніг допоможе підсилити кровотік в замерзаючих судинах. Особливо посилено ними потрібно рухати, очікуючи приходу транспорту або зеленого вогню світлофора: навіть якщо руки-ноги ще не замерзли, це попередить можливе переохолодження. Якщо ж у кінцівках відчувається холод, потрібно пострибати з ноги на ногу. Тільки не дуже енергійно, щоб не пошкодити замерзлі тканини.

7. Не працювати до знемоги. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, починають рухатися дуже активно. І при цьому витрачають ще більше енергії. Так що після напруженого трудового дня не варто стрімголов мчати по вулиці, щоб зовсім не впасти від виснаження.

Що робити категорично забороняється

Не можна торкатися до металу голіруч і язиком, щоб не «прилипнути» до металевої поверхні. Адже метал дуже добре проводить тепло, миттєво забираючи його в людини. А в місці зіткнення шкіри з поверхнею може виникнути обмороження.

Не можна вживати спиртне. Ефект зігрівання, яке дає алкоголь, медики називають хибним. Спочатку спиртне дійсно змушує кров рухатися швидше і створюється враження, що організм зігрівся. Але алкоголь розширює судини на поверхні тіла, а це призводить до швидкої втрати тепла. Так що замість зігрівання організм, навпаки, охолоджується.

Не можна курити. Вплив нікотину на організм людини схожий з впливом алкоголю. Так що медики рекомендують на морозі утриматися від куріння.

Перша допомога при переохолодженні

Перші ознаки обмороження – воскові плями на шкіри та її оніміння. При появі таких ознак потрібно відразу ж зайти в тепле приміщення.

Зняти мокрий одяг, замінивши її сухою, закутатися в теплі простирадла або ковдри.

Не можна розтирати і взагалі чіпати руками обморожені частини тіла. Якщо на тілі є місця, де шкіра «не відчувається», потрібно зігрівати їх, дотримуючись принципу «внутрішнього зігрівання». Тобто, накладати термоізолюючі пов’язки (ватно-марлеві, бавовняні), пити теплі напої і добре поїсти.

Не можна зігрівати пошкоджені тканини гарячою водою або відкритими джерелами тепла (батареї, вентилятори), щоб не пошкодити їх ще більше.

Обов’язково пити якомога більше теплої рідини, що допоможе відновити нормальну температуру тіла і поліпшити циркуляцію крові. При необхідності можна прийняти знеболююче.

В будь-яких випадках обмороження необхідно викликати лікаря.

За матеріалами: “Коментарі”