У Житомира з’явився шанс на модернізацію тепломереж. Для цього потрібно 48 мільйонів

Протягом багатьох років житомирські тепломережі не зазнавали змін. Власних коштів міського бюджету і тих коштів, які може надати держава, недостатньо для модернізації, впровадження нових енергозберігаючих технологій, утеплення фасадів соціальних об’єктів.

У зв’язку з цим керівництво міста зустрілися із представниками Північної Екологічної Фінансової Корпорації НЕФКО з метою обговорення реалізації місцевих проектів у сфері енергозбереження за фінансової підтримки НЕФКО та Фонду E5P. По суті, йшлося про можливість чергових інвестицій в місто.
Перше знайомство Володимира Дебоя з представниками НЕФКО відбулось під час його робочого візиту до Стокгольму. Сьогодні вже Володимир Михайлович приймав гостей у Житомирі.

Фінансування через такі фінансові організації, як НЕФКО, є найкращим і найдешевшим фінансовим ресурсом. Найголовніше, що вся процедура здійснюється під контролем спеціалістів і має конкретне спрямування й програму окупності цих проектів.

Цікавість проекту:

– 400 тисяч Євро – кредит під 6% річних;
– 300 тисяч Євро – гранд;
– 200 тисяч Євро – міський внесок.

Проект «Інноваційні технології в системі теплопостачання міста Житомира» передбачає:

1) технічне переоснащення котельні з встановленням теплового насосу по вул. Домбровського, 30;
2) реконструкцію теплових мереж із застосуванням труб системи «Ізопрофлекс» в цьому ж мікрорайоні;
3) упровадження когенераційної електростанції загальною електричною потужністю 0,33 МВт по вул. Генерала Потапова, 6.

«У минулому році ми отримали згоду кредиторів ЄБРР і агенції Е5Р на 10 мільйонів кредиту, 5 з яких піде на реконструкцію системи тепломережі. Знаю, що швецька компанія проводила експертизу цього проекту. Ми ж, у свою чергу, на сесії міської ради в грудні затвердили проект договору. І сьогодні знаходимось на стадії вирішення: чекаємо дозволу на його реалізацію від Міністерства фінансів. Така ж проблема стоятиме і в нашій програмі, тому що Міністерство ще не прописало процедуру, відповідно до якої надаватимуть міським радам цей дозвіл», – розповідає Володимир Дебой.

Другий проект, який сьогодні презентували, – це «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира». У цьому випадку мова йде про 47 мільйонів Євро, адже проектом передбачається утеплення фасадів, дахів, заміна віконних рам на склопакети, встановлення лічильників та систем автоматичного регулювання тепла, заміна електрообладнання у 75 закладах освіти та 7 закладах охорони здоров’я. Міський голова запевнив представників, що керівництво міської ради готове до співпраці і до проведення експертиз.

«Повернення кредиту відбуватиметься за рахунок економії коштів від енергозбереження», – наголосив Дебой.

Ульф Бойо, старший менеджер НЕФКО: «Ми починаємо розвивати нашу роботу в муніципальному секторі. Один із головних наших пріоритетів – це теплооснащення. Головний канал нашої роботи в Україні – це програма Е5Р. Ми хочемо обговорити конкретні пропозиції і розвивати конкретну документацію, щоб представити її на опрацювання компанії управління НЕФКО . Збори компанії плануються на 1 березня, а це означає, що ми повинні надати документацію в середині лютого».