Україну чекає льодовиковий період і літо з 1 травня

Зима, що наступила з великим запізненням, обіцяє бути довгою і примхливою: з рясними снігопадами, різкими відлигами і сильними морозами.

А справжня весна настане лише до Великодня (15 квітня). Таку погоду прогнозують і вчені синоптики, і їх народні колеги.

Заввідділом кліматичних досліджень та довгострокового прогнозу погоди Українського гідрометеорологічного НДІ професор Вазіра Мартазінова розповіла, що до Водохреща країну продовжить засипати снігом, а з 24-25 січня вдарять люті морози – до мінус 10 і нижче, на півночі і на сході – до мінус 20 і нижче, холоднеча триватиме приблизно до 10 лютого, але опадів не буде. А ось друга половина цього місяця (саме до Дня закоханих, 14 лютого) і перша половина березня будуть по-весняному теплими, сніг розтане. Потім, на жаль, зима повернеться, і різко похолодає.

«В останні роки характерні пізні і теплі зими, але така тенденція ненадовго, в найближчому майбутньому (через 3-5 років – Авт.) суворих зим стане більше. Це триватиме як мінімум до середини століття. Причина – глобальна циркуляція повітряних мас. Якщо вони зміщуються на схід (як зараз), то холод з Сибіру до нас доходить рідше, якщо на захід (як півстоліття і більше назад) – то частіше. Тому в середині минулого століття зими в нас були холодними і сніжними, але починаючи з 1970-х років характер погоди став змінюватися, і зараз ми повернулися до клімату столітньої давності», – говорить Вазіра Мартазинова.

Укргідрометцентр аж до весни не загадує і дає точний розклад лише до кінця січня: за словами його заступника начальника Анатолія Прокопенка, невеликий сніжок, супроводжуваний морозами в 3-5 градусів вдень і більше 10-ти (в Карпатах, на півночі і сході) вночі, буде постійно сипати з небес до 19 січня (свято Водохреща) практично скрізь, крім півдня. Потім потеплішає до нуля й вище, але піде мокрий сніг, на півдні – з дощем та сильним вітром, там можливе налипання снігу і обмерзання проводів, перебої з електроенергією, ожеледиця на дорогах через нічних морозів. Завалить снігом Карпати (30-70 см), але 23-25 січня в гори краще не ходити, можливий схід лавин.

Народник. Народний синоптик Віктор Некрасов також пророкує снігопади в січні, але помірні, з морозами до 10-15 градусів вночі і 3-5 – вдень. У лютому-березні зима покаже «фокуси»: півмісяця мороз до 20 градусів, потім потепління до плюса, снігопади на 8 березня і знову морози, але вже м’якше.

«Зрушення зими в Україні на 30-40 днів наперед став звичайним явищем, так буде кілька років і надалі. Осінь затягується, а весни, навпаки, стали коротшими. І нинішня весна зі скрипом прийде лише до середини квітня, розпустяться дерева, проте заморозки можливі навіть 24-27 квітня, – стверджує Віктор Некрасов. – Дивно, але з 1 травня відразу настане літня спека, можна сказати, що літо триватиме не три, а цілих чотири місяці».

За матеріалами: “Сьогодні”