Як колядували житомирським депутатам у школі-інтернат

Влада області, депутати Житомирської обласної ради фракції Партії регіонів допомогли Кмитівській школі-інтернату відстояти своє право на землю.

У Коростишівській школі-інтернаті нині виховуються 110 дітей із 22 районів Житомирської області.

«Батьки й опікуни наших вихованців свідомо роблять свій вибір на користь кращих корекційних педагогів, належних умов утримання дітей, гарантій, що їм допоможуть вийти зі складного стану, в якому вони з тих чи інших причин опинилися», – зауважує директор школи-інтернату Віталій Макарчук.

12 січня заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк відвідав два навчально-виховні заклади: Коростишівську спецшколу-інтернат та Кмитівську школу-інтернат. Разом із депутатом обласної ради Григорієм Ломаковим, головою Коростишівської райдержадміністрації Надією Котенко і заступниками голови райдержадміністрації Олександр Никитюк поспілкувався з керівниками і вихованцями закладів, передав подарунки.

Учні школи-інтернату мають особливі потреби.

Серед них є сироти, позбавлені батьківського піклування, з вадами розумового розвитку. Тому важливо створити їм максимально сприятливі побутові умови та умови для всебічного розвитку.

«Думаю, що візит Олександра Никитюка стане стартом для того, аби якомога більше уваги депутати всіх рівнів приділяли нашому закладу. Адже наші вихованці є представниками різних територіальних громад області – сільських, селищних, міських. Але, на жаль, депутати у нас бувають не дуже часто. Нам було б дуже приємно, коли б вони цікавилися, як живеться представникам їхніх територіальних громад, чого їм не вистачає, що можна зробити, щоб усього було вдосталь», – каже директор спецшколи-інтернату Віталій Макарчук.

Діти зустріли гостей колядками та віншуваннями, поділилися з ними символом свого тепла – малими оберемками лучини.

Олександр Никитюк, Надія Котенко і Григорій Ломаков частували їх солодкими подарунками і подарували теплий одяг.

«Наше батьківське завдання – якомога більше приділяти уваги, піклуватися про дітей, вишукувати ресурси, щоб допомагати їм та тим людям, які щоденно поряд з ними – учителям, вихователям, лікарям. Голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук поставив завдання, щоб жодна дитина не була обділена увагою і теплом. Ми докладаємо для цього всі свої зусилля і можливості», – зазначає Олександр Никитюк.

Директор Коростишівської спецшколи-інтернату заручився підтримкою Олександра Никитюка у розширенні можливостей лікарні, яка функціонує на території закладу.

«Діти повинні почуватися у безпеці, рости щасливими і здоровими. Для цього треба організувати належну роботу нашої шкільної лікарні, побудованої за рахунок позабюджетних коштів, у матеріальному і кадровому плані», – каже Віталій Макарчук.

Зараз дирекція школи-інтернату працює над залученням кваліфікованих медичних працівників, особливо лікарів, та забезпеченням необхідним фізіотерапевтичним обладнанням для надання дітям реабілітаційних послуг.

У Кмитівській школі-інтернаті депутатам також колядували і отримували подарунки. Проте з цим навчальним закладом пов’язана історія, вирішення якої є подарунком найвагомішим.

«Протягом багатьох років Кмитівська школа-інтернат була забутою, мало хто цікавився її справами. Дійшло до того, що знайшлися люди, які хотіли відібрати у дітей гектар території, щоб розпоряджатися нею на свій розсуд і в своїх інтересах. Ми, депутати-мажоритарники від Партії регіонів, не могли залишитися осторонь цієї ситуації. Адже виборці Коростишівського району нам довірилися, віддавши за нас дві третини своїх голосів», – розповідає Олександр Никитюк.

Керівники школи разом із депутатами пройшли численні конфлікти та суди і повернули дітям те, що їм належить.

Директор школи-інтернату Алла Сивенюк говорить: «Діти наші начебто і всім забезпечені, але чомусь виходить так, що все одно чогось трішки не вистачає: уваги, турботи, одягу, інвентарю. Той факт, що земля навколо школи законно належить її вихованцям і тільки їм, дозволить нам облаштувати для них спортивний майданчик і привести до ладу фруктовий сад, щоб діти граючись могли, як вдома, зірвати для себе яблуко і бачити, як воно росте».

Фото Катерини Тарановської, управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації