Житомирська міліція катувала 44-річного чоловіка – правозахисний центр Свобода

Репортер Житомира сьогодні опублікував матеріал щодо 44-річного чоловіка, який обвинувачується у вбивстві жінки.

Затриманий не погоджується із таким рішенням і стверджує, що правоохорнці катували його.

Працівники Корольовського РВ УМВС запевняють, що таким чином чоловік намагається уникнути відповідальності за скоєний тяжкий злочин.

Версія затриманого

Підозрюваний стверджує, що 9 січня 2012 року житомирські міліціонери привезли його до райвідділу. Спочатку правоохорнці примусили роздягнутися, потім вдягли наручники і наказали лягти на диван.

Катів було двоє — один навалився на нещасного та міцно тримав його, інший бив гумовим кийком по ногах. Коли в’язень втрачав свідомість, його відливали водою, а коли приходив до тями, то знову по-звірячому били. Чоловік не витримав тортур, кати примусили його підписати якийсь папір — то було, як виявилося згодом, зізнання у вбивстві …

Наслідки тортур чоловік зафіксував у травмпункті міської лікарні, де його наступного дня прооперували, видалили гематоми та наклали гіпс на пошкоджену ногу. Кат — міліціонер, довідавшись про це і намагаючись приховати сліди злочину, пограбував свою жертву — забрав рентгенівський знімок, на якому чітко видно результати катувань.

21.01.2012р. 10.00 год.

– Міліція, вгледівши цей матеріал на сайті, вирішила виїхати до постраждалого. Мабуть, бідолаху з перебитими ногами з хвилини на хвилину арештують і будуть надалі катувати, вибиваючи «потрібні» свідчення, – пише Віктор Котенко, правозахисний центр “Свобода”.

Як повідомив брат постраждалого, до його помешкання намагалися вдертися міліціонери, вигукуючи погрози на кшалт: «Закриємо тебе у СІЗО».

Серед нападників був і один з тих, який особисто катував постраждалого. Двері міліціонерам хазяїн не відкрив. Продовжуючи вигукувати погрози, бригада нападників тимчасово залишила місце події — почали збиратися свідки.

А почалося це неподобство з телефонного дзвінка жінки — слідчої, яка повідомила: «Ми сєйчас прієдєм за вашим братом», на що чоловік поцікавився, чи буде якась офіційна повістка. «А зачєм нам повєсткі? Ми люді соврємєнниє, нам повєсткі нє нужни».

Наразі ми спостерігаємо новий злочин — до рішення суду міліція оприлюднює «свої» упереджені матеріали розслідування, по суті виставляючи чоловіка у ролі злочинця, намагаючись вплинути як на громадську думку, так і на подальший розгляд цієї справи.

У демократичних країнах по факту міліцейських тортур вже було б призначене розслідування. Це далеко не перший випадок катування підозрюваних міліціонерами, варто лише згадати нещодавнє рішення Європейського суду з прав людини стосовно катування сина житомирянки Ганни Ковальчук, що призвело до його смерті.

Версія ВЗГ УМВС в Житомирській області читай тут!

Віктор Котенко Свобода, правозахисний центр