Житомирські лісники кинулися збирати шишки

З січня по березень лісівники збирають насіння сосни, ялини та модрини.

– Заготівля насіння хвойних дерев має свою особливість, – ділиться головний лісничий державного підприємства «Бердичівське лісове господарство» Григорій Івасюк, – збираємо ми не готове насіння, а шишки.

В одній шишці ялини ховається близько 20 насінин. Далі шишки відвозять до шишкосушарки, де їх висушують і в спеціальних барабанах витрушують насінинки-крилатки. Потім насіння очищують і в насіннєсховищах зберігають до весни, поки настане час висівання.

Зі 100 кілограмів шишок ялини виходить лише до 2 кілограмів насіння, а з сосни – ще менше. Так що праця ця досить клопітка. З решти порід насіння збирається в другому півріччі.

В минулому році держлісгоспи обласного управління заготовили майже 2 тонни насіння хвойних дерев, найбільше з сосни – понад півтори тисячі кілограмів, інформує Репортер Житомира прес-служба ЖОУЛМГ.

Майже 50 тонн жолудів, 245 кг насіння ясена, 108 кг липи, 234 кг клена, 981 кг горіха чорного чекають весни в насіннєсховищах лісогосподарських підприємств.

Цікаво, що крім звичних для нашого регіону порід, лісівники вводять і більш рідкісні. Скажімо, малинчани заготовили по 2 кілограми насіння аморфи та дерену, в Городницькому, Ємільчинському та Новоград-Волинському лісгоспах висіватимуть айву, в Білокоровицькому – зіновать, а в Житомирському та Олевському – бірючину.

Головний лісничий державного підприємства «Бердичівське лісове господарство» Григорій Івасюк на заготівлі шишок